WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1972) ORDER BY t.name ASC

Májusi időjárási megfigyelések | tejbepapi
Menü Bezárás

Májusi időjárási megfigyelések


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Hamarosan itt a május, és vele együtt előbb-utóbb remélhetőleg a kellemes, meleg idő is. Nézzük, hogyan próbálták megjósolni régen az emberek, hogy milyen idő várható!

Valóban aranyat ér a májusi eső...? (Forrás: wfuv.org)
Valóban aranyat ér a májusi eső…? (Forrás: wfuv.org)

Valószínűleg mindannyian ismerjük a mondást, miszerint a „májusi eső aranyat ér”. Ez azért van így, mert a virágzást követő időszakban, amikor a termés fejlődik, igen fontos volt, hogy elengedő eső essen – ennek hiányában ugyanis többnyire kevés, rossz minőségű zöldséget, gyümölcsöt és gabonát tudtak csak betakarítani a gazdák. Egyébként természetesen az sem mindegy, hogy milyen formában érkezik a csapadék – ha hó esik, akkor valószínűleg ezzel párhuzamosan a túl hideg idő miatt a már fejlődésben lévő termések lefagyhatnak, míg a jég értelem szerűen szintén nagy károkat képes véghezvinni.

Ezen kívül úgy vélték, hogy ha május elsején hűvös, nedves az idő, akkor jó eséllyel csak közepes termést takaríthatnak majd be, ha azonban ezen a napon kellemesen meleg az idő, és nem esik eső, akkor kifejezetten bőséges termést reméltek.

A fagyosszentek (május 12., 13., 14.: Pongrác, Szervác, Bonifác) szintén egy fontos időszak volt az időjárási jóslatok vonatkozásában. Erről a három napról úgy vélekedtek: „sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz” – azaz, ha felhőtlen az ég ezen a három napon, úgy jó szőlőtermésre számítottak.

A harmadik fontos nap májusban Orbán napja, azaz május 25. Ekkor az előbbivel ellentétben éppen annak örülhettek, ha felhős volt az ég, és esett is az eső, hiszen úgy vélték, ilyen esetekben jó lesz a termés.

Május 28-án, Emil napján ugyancsak várhatták az esőt, hiszen ez ekkor is arra engedte következtetni őket, hogy bőséges lesz a termés.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (890, 1911, 1914, 3331, 3578, 4246, 4885, 4950, 5345) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek