Menü Bezárás

Lehet, hogy egy injekcióval megszabadulhatunk minden káros szenvedélyünktől

injection

A brit Imperial College London kutatói elindítottak egy olyan kutatást, amelynek a hipotézise szerint egy, a gyomorban és a bélrendszerben természetes módon termelődő hormon megszüntetheti az étel-, nikotin-, alkohol, sőt akár a drogfüggőséget is. Ehhez összesen 90 önként jelentkezőt toboroztak, hogy segítsenek kideríteni, vajon a hatórás infúzió távol tartja-e a sóvárgás érzését.

Korábban már sikerült megállapítani, hogy a túlsúlyos emberek a nikotin-, az alkohol és a drogfüggőkhöz hasonló sóvárgást éreznek az étel iránt. Az egyik ezzel kapcsolatos elmélet szerint a sóvárgással összefüggő agyi területek akkor is túlzottan aktívvá válhatnak, amikor felmerül az evés, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás lehetősége. A kutatók úgy gondolják, hogy a glükagon szerű peptid 1 (GLP-1) és a grelin hormonok – amelyek bizonyítottan visszaszorítják az étvágyat – a függőséghez, a jutalmazáshoz és a stresszhez kötődő agyi területeket is képesek szabályozni.

A kutatás egyik vezetője, Dr. Tony Goldstone elmondása alapján a túlsúlyos személyek túlevéssel vagy nagyobb impulzivitással is reagálhatnak az őket ért stresszre. Ezek a magatartások pedig hajlamosítják őket a túlevésre, különösen a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztására. Ez a jelenség akkor is tetten érhető, ha az illető amúgy fogyókúrázni szeretne, vagy olyan, mint amikor egy dohányos megpróbál leszokni a cigarettáról.

A kutatók reményei szerint, ha sikerrel zárul a vizsgálat, akkor a szervezetből kinyert hormon segítségére lehet a kokaintól, herointól és más kábítószerektől függő betegeknek is. Dr. Goldstone elmondta azt is, hogy a hormonkészítmény hosszú távon a diabétesz kezelésében használt injekcióhoz hasonló formában is alkalmazható lesz.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek