Menü Bezárás

Hatvan fölött sokkal gyakrabban iszunk

drinking-beer

A brit Channel 4 News tévécsatorna által elvégzett kutatás eredményei alapján a hatvanon túliak kétszer gyakrabban isznak alkoholt, mint a tizen- és huszonévesek. Előbbieknél azonban az elfogyasztott mennyiség általában egy gin tonic-ot vagy néhány pohár bort jelent esténként, míg a fiatalok inkább hétvégente isznak.

A vizsgálatban 1119 felnőttet kérdeztek meg alkoholfogyasztási szokásaikról. A résztvevő tizen- és huszonévesek közül legtöbben félnek az alkohol káros hatásaitól, illetve attól, hogy az miként befolyásolhatja a fizikai és szellemi teljesítőképességüket. A hatvanon túliak átlagosan heti 2-3 ivászatról számoltak be, és 15 százalékuk minden nap iszik valamennyi alkoholt. Ezzel szemben a 16-30 esztendősek heti 1-2 alkalomt ismertek el, és csupán 1 százalékuk vallotta azt, hogy naponta fogyaszt szeszes italt.

Ugyanakkor a két korosztály fogyasztási szokása között fontos különbség, hogy a szakértők szerint az idősebbek alkoholhoz való magatartása felelősségteljesebb és biztonságosabb. Paul Green, a kutatást támogató Saga biztosítótársaság kommunikációs igazgatója szerint az idősebb korosztály tagjainak már nem célja a lerészegedés, az italozás számukra a társasági érintkezés egyik velejárója.

A felmérésben összesen 509 tizenhat és harminc év közötti, illetve 610 hatvanon túli vett részt. A kapott eredmények pedig egybeesnek a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataival, amelyek szerint a negyvenen túliaknál kétszer akkora a napi ivás kockázata, mint a fiatalabbaknál.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek