Menü Bezárás

Az űrutazás rossz hatással van a májra

mouse

A Coloradói Egyetem szakértői megvizsgálták azokat az Atlantis űrsiklóval röptetett egereket, amivel a hosszú távú űrrepülés hatásait kutatják. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy az állatok a korai májbetegség tüneteit produkálják.

A témával foglalkozó tanulmány vezető szerzője, az egyetem docense, Karen Jonscher elmondta, hogy mind ez idáig nem sokat tudtunk arról, milyen hatással van az űrutazás a májra. A kérdés azért foglalkoztatta a tudósokat, mert az űrhajósok gyakran panaszkodtak cukorbetegségre hasonlító tünetekre a hosszabb utazások után, de ezek sosem voltak tartósak. A most feltárt májkárosodás viszont aggodalomra ad okot.

Az egerek összesen 13 és fél napot töltöttek az űrsikló fedélzetén. A visszatérést követően mintát vettek a májukból. Az eredmények szerint hegesedést okozó speciális májsejtek alakultak ki az állatokban, ami a szerv hosszú távú károsodásához vezethet, mindemellett az izomtömegük is csökkent. Ugyanez a jelenség figyelhető meg a hosszú ideig fekvőknél is, azaz az izmok lassan elsorvadnak, a fehérjék pedig aminosavakká bomlanak.

A tudósok természetesen már jó ideje tanulmányozzák az űrutazás hosszútávú hatásait az emberi szervezetre, de eddig jellemzően a csontokra, az izmokra, az agyra, valamint a szív- és érrendszerre koncentráltak. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok azt sejtették, hogy a cukorbetegségre emlékeztető tüneteket a mikrogravitáció, és azzal összefüggésben az anyagcsere okozza. Az anyagcseréért azonban felelős fő szerv a máj, ezért az kiemelten veszélyeztetett lehet.

Jonshcer csapata megállapította, hogy az űrt megjárt állatokban nem alkohol okozta zsírmáj fejlődött ki, ami korai indikátora lehet a fibrózisnak. A szakértő hozzátette, hogy ez a jelenség azért is aggasztó, mivel általában hónapokig, vagy akár évekig is eltart, mire fibrózist tudnak előidézni egerekben, még akkor is, ha egészségtelen diétán élnek.

Ezek után jogos a kérdése: ha egy űrutazó egér étrendváltoztatás nélkül, 13 és fél napa alatt a fibrózis kezdeti jeleit mutatja, akkor mi történhet az emberekkel?

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek