Menü Bezárás

Magyar lett az Európai Év Fája!

Egy csodálatosan szép, 300-400 éves molyhos tölgy lett az Európai Év Fája – a bátaszéki molyhos tölgy messze a legtöbb szavazatot kapta a megmérettetés során.

A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)
A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

Február elsejétől adhatták le szavazataikat az Európai Év Fája versenyen mindazok, akiknek határozott elképzelésük volt arról, melyik a kedvenc fájuk. Idén már hatodik alkalommal rendezték meg a versenyt, ahol számos európai ország az előző fordulóban legnépszerűbb fái versengtek egymással. Idén már 15 fa közül választhatták ki a szavazók, hogy szerintük melyiket illeti meg az év fája cím. A nevezett fák között szerepelt többek között a cubbingtoni körtefa is, amely nem csak azzal vált híressé Angliában, hogy az év fája lett, de azzal is, hogy eközben bejelentették, hogy a 250 éves fát egy vasútvonal építése miatt ki kell vágni – ezzel az idős körtefa egyfajta „természetvédelmi szimbólummá” is vált.

Az Európai Év Fája versenyen az alábbi kísérő mondatokkal indult a bátaszéki tölgy a hódító útjára:

„A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.”

A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)
A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

Ami a verseny alakulását illeti, Magyarország fája messze a legtöbb szavazatot gyűjthette be – összesen 72 653 személy találta ezt a növényt a legérdemesebbnek az Európai Év Fája címre. Csehország ezeréves hársa 43 451, míg Szlovákia Bušáca – Zabudišová körtefája 29 114 szavazatot gyűjtött össze. A verseny során összesen 230 ezren adták le voksukat valamelyik fa mellett.

A támogatóknak köszönhetően a győztes fa 560 € összeg támogatási díjban részesült – a fa vándordíjat, illetve a fák ültetését és ápolását támogató 560 € összegű csekket Bozsolik Róbert, Bátaszék Legöregebb fájának benevezője vette át Magyarországról.

A verseny céljáról a megmérettetés honlapján így írnak:

„Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülnünk és óvnunk kell. Itt tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresünk, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.”

Korábban már 2012-ben és 2013-ban is magyar lett az Európai Év Fája – előbb Felsőmocsolád 400 éves hársfája, majd 2013-ban az Egri Platán nyerte el a díjat.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek