Menü Bezárás

53 évnyi szörnyűség után találkozhatott „barátaival” egy elefánt

Több mint 50 évig élt sanyarú körülmények között egy cirkusz „alkalmazásában” Rhea, az ázsiai elefánt. A Wildlife S.O.S nevű szervezetnek köszönhetően a fél évszázadnyi megpróbáltatások után az elefánttehén újból találkozhatott „nővéreivel” is.

Újból találkozhatott barátaival az elefánt (Forrás: Wildlife S.O.S.)
Újból találkozhatott barátaival az elefánt (Forrás: Wildlife S.O.S.)

A Rhea nevű elefánt 53 évig szórakoztatta az embereket a cirkuszban, ám ez idő alatt ő maga már jóval kevésbé mulathatott jól. Az állatot ugyanis rendszeresen bántalmazták, valamint nem biztosítottak számára olyan életkörülményeket, amelyek egy elefánt számára alkalmasak lettek volna – írta a The Dodo. A Wildlife S.O.S. Nevű szervezet azonban egy olyan központban helyezi el Rheát, ahol társaival együtt kellemesen töltheti élete további részét.

Az elefántra egy nagyon kellemes meglepetés is várt a vadvilág-mentő központban: „régi jó ismerősével”, „barátaival” is találkozhatott itt. A természetvédő szervezet számos megható és aranyos képet készített és osztott meg a nagy találkozásról, amelyek alapján úgy tűnik, Rhea felismerte a rég látott fajtársait, és bizonyára nagyon örült is ennek. A Mia és Sita nevű másik két elefánttehén szintén abban a cirkuszban „szolgált” korábban, ahol Rhea, ám ezek az állatok már korábban a természetvédő központba kerültek, Rhea pedig továbbra is itt maradt, de már egyedül.

Újból találkozhatott barátaival az elefánt (Forrás: Wildlife S.O.S.)
Újból találkozhatott barátaival az elefánt (Forrás: Wildlife S.O.S.)

Érthető tehát, hogy az állat azonnal csatlakozott a másik két nőstényhez, akik úgy fogadták Rheát, mintha soha nem is váltak volna el útjaik. A három elefánt élete hátralevő részében a természeteshez közeli módon élheti majd életét, ehhez pedig elegendő hely és megfelelő környezet áll majd a rendelkezésükre.

Az ázsiai elefántok általában igen rosszul viselik a fogságot, ezért szaporításuk is igen nehéz ilyen körülmények között. Mivel igen intelligens állatok, így változatos, gazdag környezetre van szükségük ahhoz, hogy „szellemileg” is egészségesek maradjanak – nem egy fogságban tartott elefántot láthatunk például egy helyben állva dőlöngélni (amit a lovak esetében „szitálásnak” nevezünk), ez pedig egy olyan, úgynevezett sztereotip, kényszeres viselkedésforma, amelyet legtöbbször a nem megfelelő környezet hatására alakítanak ki. Sok fogságban tartott elefánt akár évtizedekkel is kevesebbet él, mint a vadon élő társaik – éppen ezért, bársok helyen tartják őket fogva, valójában az egyik legalkalmatlanabb állatok arra a „célra”, hogy kiszakítsák őket természetes élőhelyükről.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek