Menü Bezárás

Három új főemlős fajt fedeztek fel Madagaszkáron

Madagaszkár páratlan élővilága a mai napig képes bámulatos újdonságokkal „meglepni” az állat- és növényvilág rajongóit és a tudományos világot. Így nemrég három új főemlős fajt is sikerült leírniuk a kutatóknak.

Az egérmakik félénk, éjjel aktív állatok (Forrás: lemur.duke.edu)
Az egérmakik félénk, éjjel aktív állatok (Forrás: lemur.duke.edu)

Három új, úgynevezett „egérmaki” (Microcebus) fajt sikerült leírnia a kutatóknak Madagaszkáron. Az apró főemlősök az Afrikához tartozó sziget déli és keleti területein élnek, s felfedezésükkel az ismert egérmaki-fajok száma huszonegyről huszonnégyre nőtt – írta a Science Daily nevű tudományos hírportál. Talán szintén érdekes lehet, hogy húsz éve a tudományos világ előtt még csupán két egérmaki faj volt ismert, de idő közben több alkalommal is felfedeztek új fajokat, amit részben a genetikai vizsgálatok, részben pedig a kevésbé megközelíthető területeken szervezett expedíciók tettek lehetővé.

Az egérmakik apró, éjszakai életmódot folytató főemlősök – mivel az egyes fajok szinte a „megszólalásig” hasonlítanak egymásra, és mivel termetük is apró, és egyébként is rejtőzködő, éjjel aktív állatok, így talán érthető, hogy miért akadt még három olyan faj is a bámulatos fajgazdagságú Madagaszkáron, amelyeket eddig nem sikerült felfedezni.

Már 24 egérmaki-fajt írtak le Madagaszkáron (Forrás: Youtube / Animal Kingdom)
Már 24 egérmaki-fajt írtak le Madagaszkáron (Forrás: Youtube / Animal Kingdom)

Az állatok hasonlósága ugyan megnehezítette a kutatók dolgát, de a genetikai vizsgálatok során bizonyosságot nyert, hogy a felfedezett főemlősök három, különböző fajba sorolhatóak. A kutatásban négy intézmény kutatói vettek részt, nevezetesen a German Primate Center, a Kentucky Egyetem, az American Duke Lemur Center, valamint az antananarivói Madagaszkári Egyetem munkatársai. Ugyanezek az intézmények vettek részt három évvel korábban másik kettő egérmakifaj leírásában is.

Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) Vörös Listája szerint a jelenleg ismert megközelítőleg 100 makifaj majdnem mindegyikét veszélyezteti a kihalás, amivel a világ leginkább veszélyeztetett emlőscsoportja lettek. A legnagyobb veszélyt az erdőirtás, valamint az illegális állatkereskedelem és az orvvadászat jelenti, ráadásul mivel jellemzően a legszegényebb területeken élnek ezek az állatok, így gyakran nem is lehet hatékonyan fellépni az őket veszélyeztető tényezők ellen.

Valamennyi egérmaki nagyon apró (Forrás: cbc.ca)
Valamennyi egérmaki nagyon apró (Forrás: cbc.ca)
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek