WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1753) ORDER BY t.name ASC

Froggyland, ahol a békák úgy viselkednek, mint az emberek | tejbepapi
Menü Bezárás

Froggyland, ahol a békák úgy viselkednek, mint az emberek


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Száz évvel ezelőtt alapította meg egy magyar preparátor, Mére Ferenc a világ talán egyik legbizarabb múzeumát, ahol a békák mindennapi „életébe” tekinthetünk bele. Láthatunk itt teniszező, fotózó, tanuló, de még főző állatot is.

1

A mai szemmel már igazán bizarrnak tűnik, ha egy preparált állatot emberi ruhákba öltöztetve, emberi tevékenységeket végezve látunk. Az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején azonban ez egyáltalán nem volt szokatlan látványt. Sőt, a századforduló idejében munkálkodó állatpreparátorok sorra “gyártották” az ilyen alkotásokat. Legyen szó nyulakról, egerekről vagy éppen macskákról.

Mére Ferenc 1878-ban született. Szülei magyarok voltak. Mére a gyermekkora legnagyobb részét egy tóparton töltötte. Így aztán számára megszokott volt a békák mindennapos látványa. Sőt mi az hogy, még különösen rajongott is értük.

Az akkoriban emberruhába öltöztetett, preparált állatok Mérét is lenyűgözték. Érdekelte ez a szakma, az pedig nem is volt kérdéses, hogy gyermekkori kedvenceivel, a békákkal foglalkozik majd. Azonban ez nem is volt olyan egyszerű, hiszen a kuruttyoló kétéltűek nagyon törékenyek, bőrük pedig könnyen összehúzódik. Mindez azt eredményezheti, hogy ha nem megfelelően preparálják őket, akkor inkább hasonlítanak egy horrorfilm szereplőihez.

Éppen ezért Mérének ki kellett dolgozni egy saját technikát. Ez utóbbi, teljes egészében valószínűleg örökre titok marad, ám annyit tudni lehet, hogy Mére az állatok száján keresztül tömte meg őket fűrészporral és parafával. Így aztán nem is kellett egyetlenegy bemetszést sem ejtenie a testükön. Annyi bizonyos, hogy a módszer bevált, hiszen még most, 100 évvel a kitömés után is ugyanúgy festenek a békák, mint hajdanán.

Mére nagyon sok állatot alakított át. Becslések szerint ezer körüli egyedet. Ezek egy részének mára már nyoma veszett, ám feltételezések szerint 1-2 példányt megtalálhatnánk magángyűjteményekben.

Napjainkban 507 darab békát tekinthetünk meg, a horvátországi Splitbe. A múzeum, ahol az állatok ma is fellelhetőek, a Froggyland nevet kapta.

2 (1)

4

11

14466990659_45364bebb4_k-660x455

img04_big

Spilt-Froggyland-balancing-on-a-log

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1996, 2140, 3129, 3748, 5001, 5165, 5266, 6528) ORDER BY t.name ASC

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1750) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek