WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1766) ORDER BY t.name ASC

A hosszabb élet titka lehet egy szép kert | tejbepapi
Menü Bezárás

A hosszabb élet titka lehet egy szép kert


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Manapság a természetet szinte egészen kizárjuk az otthonainkból, pedig egy növényekkel teli kert egy új kutatás szerint akár jelentős kedvező hatással is lehet az élettartamunkra, ráadásul a mentális egészségünk szempontjából sem elhanyagolható az általa kifejtett hatás.

A kertészkedés önmagában is kedvezően hat az egészségünkre (Forrás: saga.co.uk)
A kertészkedés önmagában is kedvezően hat az egészségünkre (Forrás: saga.co.uk)

A természetet nem feltétlenül érdemes egészen kizárni az életünkből. Korábban már kiderült, hogy azok a gyerekek, akik első éveikben kutyák, macskák közelében élnek, kevesebb eséllyel szenvednek később asztmában. Még szembetűnőbb ez az eredmény, ha nem csak kutyák, de „tanyasi állatok”, például lovak, szarvasmarhák, kecskék is éltek a gyerekek közelében. Egy az American Journal of Cardiology szaklapban publikált tanulmány szerint pedig nagyobb eséllyel élték túl a szívinfarktust azok az emberek, akik házi kedvencként kutyát tartottak, mint akiknek nem volt semmilyen állatuk. A házi kedvenceket tartóknál ugyancsak megfigyelték, hogy a vérnyomásértékeik is kedvezőbben alakultak, és a kis kedvencek jelenléte a stresszt, a magányt is elviselhetőbbé tette.

Nem csak az állatok, a növények is rendkívül pozitív hatással lehetnek egészségünkre. Egy új kutatás szerint azok a nők, akiket napjaik legnagyobb részében sok növény vett körül, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg légzőszervi betegségek következtében, míg a rák is 13 százalékkal ritkábban fordult elő az ilyen nők körében, mint azoknál, akik a legkevesebb növénnyel vették körül magukat. A vizsgált személyek esetében a halálozási arányok összességében 12 százalékos különbözőséget mutattak a sok és a kevés növény között élők között, ezen kívül a mentális egészségre is pozitív hatással bírtak a növények.

Egy fajgazdag kertnél valószínűleg egyetlen gyeppel borított és tujákkal szegélyezett udvar sem lehet szebb (Forrás: enhancedhomes.org)
Egy fajgazdag kertnél valószínűleg egyetlen gyeppel borított és tujákkal szegélyezett udvar sem lehet szebb (Forrás: enhancedhomes.org)

A Nurses’ Health Study keretében összesen 100 ezer nő egészségügyi adatait vizsgálták az Egyesült Államokban a 2000 és 2008 közötti nyolc éves időszakban.

A kutatás során a növényzet mértékét a műholdas felvételek alapján határozták meg, és a kor, a szociális-gazdasági helyzet, a dohányzás, a rassz és etnikum számba vételével összegezték az adatokat úgy, hogy az esetleges a növényzet mértékétől eltérő torzító tényezők szerepe minimálisra csökkenjen.

Az Environmental Health Perspectives nevű lapban publikált tanulmány szerzői szerint a növények kedvező hatásai több, különböző tényezőnek tudhatóak be, de a meglátásuk szerint legalább 30 százalékban annak köszönhetik a zöldebb környezetben élők az egészségüket, hogy kevésbé küzdöttek depresszióval. Ezen felül a növények képesek arra, hogy bizonyos szennyező anyagokat megkössenek, ami szintén összességében kedvezően hat az egészségünkre. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a növényzet csökkenti a zajt, de a kert gondozásával nem megterhelő fizikai aktivitást kívánó munkát is végzünk.

Azzal, hogy kertet ápolunk, nem csak magunknak, de másoknak, sőt, az élővilágnak is jót tehetünk (Forrás: advice.jessops.com)
Azzal, hogy kertet ápolunk, nem csak magunknak, de másoknak, sőt, az élővilágnak is jót tehetünk (Forrás: advice.jessops.com)

Az elmúlt hetekben felmerült annak lehetősége az Egyesült Királyságban, hogy a gyerekeket kertészkedni tanítsák az iskolai előkészítőben, hogy így egészségesebb felnőttek legyenek belőlük. Mindezt azzal magyarázták, hogy szívesebben fogyasztanak egészséges ételeket (például zöldséget) azok a gyerekek, akik korábban már „termesztettek” ilyet, de ugyancsak megemlítették, hogy a kert szeretetével egy tanulmány szerint szinte „együtt jár” a főzés szeretete is, így a gyorsételek helyett a kertészkedő gyerekek később talán szívesebben főznek inkább valami egészségesebbet.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (578, 1655, 1718, 2601, 3103, 4157, 4550, 5841, 6014) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek