Menü Bezárás

A felhők még kevésbé védenek minket, mint ahogy eddig gondoltuk

felhok

A legújabb számítógépes modellezések alapján a tudósok eddig túlbecsülték a felhők hűtési képességét, ami rossz hír, mert így még nehezebb lesz a harc a globális felmelegedéssel szemben.

A legtöbb felhő kevert fázisú: egyaránt található benne jég és víz. Ez azért fontos, mert a több jégkristállyal rendelkező felhők több napfényt vernek vissza, mint azok, amelyekben folyadékból van több. Vagyis a jég valamennyire képes visszafogni a Nap földfelszínt melegítő hatását. A műholdak elemzése szerint azonban a megnövekedett széndioxid mennyiség miatt sokkal több folyadék lett a felhőkben, mint jég. Ennek alapján az eddig készült klímamodellek tévednek, mert a felhők így kevésbé fogják befolyásolni a felmelegedést.

A Calipso legfrissebb műholdas adatai ugyanis arra engedték következtetni a Yale Egyetem munkatársait, hogy az ipari forradalom előtti időszakhoz képest a légköri szén-dioxid mennyiségének megduplázódása a globális átlaghőmérsékletet 5,6°C-szal növeli meg, szemben a korábban számolt 4,3°C-szal. Ennek következtében pedig az országoknak sokkal nehezebb lesz betartani a tavaly Párizsban elfogadott célkitűzést, hogy a globális átlaghőmérséklet csak 2 fokkal növekedjen.

A mostani tanulmány fontos előre lépést tett meg, hogy tisztázza a felhők klímaváltozásra gyakorolt hatását.

Ugyanakkor egyes klímakutatók szerint még nem kell pánikot kelteni, hiszen csak egy modell vizsgálata alapján jutottak erre az 1,3°C fokos eltérésre, ezért szükség van még további vizsgálatokra. Azt viszont minden szakértő elismeri, hogy valóban erősebb a felmelegedés mértéke a korábban gondolthoz képest.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek