WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1523) ORDER BY t.name ASC

Egyre népszerűbbek a mopszok és bulldogok | tejbepapi
Menü Bezárás

Egyre népszerűbbek a mopszok és bulldogok


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A nagy szemű, szélesebb fejű és rövidebb arcorri résszel jellemezhető kutyák rohamosan válnak egyre népszerűbbé, noha a jellegzetes fejforma több egészségügyi problémát is előidézhet – írta a The Guardian egy ausztrál felmérés adataira hivatkozva.

A mopszok széles, kerek fejük miatt válhattak népszerűvé (Forrás: dogster.com)
A mopszok széles, kerek fejük miatt válhattak népszerűvé (Forrás: dogster.com)

Korábban a kutyatulajdonosok többnyire valamilyen különleges feladat elvégzésére választottak maguknak ebet – például, a ház vagy a nyáj őrzésére, terelésre, vadászathoz, de akár halászathoz, vízi mentéshez is. Ma ezzel szemben a kedvencként tartott, úgynevezett társasági kutyák élik virágkorukat. (Igaz, az angol bulldog például eredetileg nem társasági kutya, de ez a fajta is egyre népszerűbb.)

Az ilyen kutyák esetében fontos, hogy barátságosak legyenek, valamint, hogy a kutyát gyakran csupán a „gyerek helyett” tartó gazdáik számára vonzó küllemmel rendelkezzenek. Jóllehet, elsőre úgy tűnik, erre rácáfolnak az Ausztráliában gyűjtött adatok, amelyek szerint a nem annyira „szép”, de inkább kedves és mulatságos küllemmel bíró mopszok, francia bulldogok a legnépszerűbb kedvencként tartott kutyák közé tartoznak. Amennyiben azonban jobban belegondolunk, nincs is ebben semmi igazán különös, hiszen a már említett módon többen szinte „szőrös gyerekként” tekintenek a kutyákra, a szélesebb fejű, nagyobb szemű kutyák feje pedig jobban emlékeztet egy kisbabáéra.

Francia bulldog (Forrás: frenchbulldogbuzz.com)
Francia bulldog (Forrás: frenchbulldogbuzz.com)

Az ilyen „nyomott orrú”, széles fejű kutyák azonban több egészségügyi problémától is szenvedhetnek, így például jellemzően a fogkő is hamarabb alakul ki esetükben, mivel a kisebb arcorri részben mindaz megtalálható, ami a hosszabb orrú kutyák esetében, csak jelentősen „összezsugorítva”. Ezen kívül a légzésüket nehezítheti a garatjuknál lévő puha bőrlebeny, valamint a szemeik egészségére is különös gondot kell fordítani, hiszen itt is problémát okozhatnak a bőrlebenyek.

Az ilyen, több egészségügyi problémára is fogékony kutyák esetében különösen veszélyes lehet, ha hirtelen divatossá válnak, hiszen a lelkiismeretes tenyésztők mellett a „szaporítók” is felfigyelhetnek a könnyen eladható kutyákra. Míg a tenyésztők szűrővizsgálatokat végeztetnek és csak a kedvező egészségi állapotú és jellemű állatokat tenyésztik tovább, addig a szaporítók fő motivációja a minél több pénz minél gyorsabb beszerzése, minek megfelelően a beteges, vagy akár az agresszívabb állatokat is „tenyésztésbe” vonhatják. A kutyavásárlók azzal tehetnek a folyamat ellen (és azzal előzhetik meg, hogy esetleg agresszívabb, beteg kutyát vegyenek), hogy csak tenyésztőtől vásárolnak fajtatiszta ebet, míg a szaporítók jellemzően törzskönyv nélküli, valamivel olcsóbb kiskutyáit nem vásárolják meg.

Angol bulldog kölyök (Forrás: maxfavorite.com)
Angol bulldog kölyök (Forrás: maxfavorite.com)

A „kedvező fejalakulás” mellett a kutyák mérete is fontos tényező volt. A Canine Genetics and Epidemiology nevű lapban publikált eredmények szerint a kis-közepes méretű kutyák népszerűbbek lettek, míg leginkább az óriás méretű fajták egyedeinek száma csökkent. Ez részben akár annak is betudható, hogy több ember él ma lakásban, a nagyobb kutyák számára pedig ez nem jelent kedvező életteret.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1426, 1713, 3020, 3431, 3772, 3941, 5137, 6189, 6665) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek