WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1491) ORDER BY t.name ASC

Lepkék, melyekkel áprilisban már találkozhatunk | tejbepapi
Menü Bezárás

Lepkék, melyekkel áprilisban már találkozhatunk


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Sok gyereknek és felnőttnek jelent örömet a melegebb tavaszi napon a virágok mellett a nappali lepkék csodálatos színeinek megfigyelése. Alább néhány olyan faj kerül felsorolásra, amelyekkel hamarosan, vagy akár már most is találkozhatnak a lepkebarátok.

A nappali pávaszemmel már találkozhatunk (Forrás: Panoramio / Giuliano Mangani)
A nappali pávaszemmel már találkozhatunk (Forrás: Panoramio / Giuliano Mangani)

Nagy rókalepke

Nagy rókalepke (Forrás: Nymphalis polychloros)
Nagy rókalepke (Forrás: Nymphalis polychloros)

A nagy rókalepke hazánkban védett faj, az erdős területeket kedveli. Áprilisban, sőt, olykor már márciusban is találkozhatunk a kifejlett imágókkal – azaz, a szépséges lepkékkel. Mivel számos lombhullató fafaj lehet a hernyók tápnövénye, ezért viszonylag sokfelé találkozhatunk a nagyobbacska, akár 5-6 centiméteres szárnyfesztávolságú nagy rókalepkével.

Hajnalpírlepke

Hajnalpírlepke (Forrás: lepinet.fr)
Hajnalpírlepke (Forrás: lepinet.fr)

A hajnalpírlepke ugyancsak megfigyelhető már akár áprilisban is. Kedves, barna-fehér mintázata közkedveltté teszi „őt” – viszonylag nyíltabb területeken, így a réteken, az erdők félárnyékos részein, erdőszéleken találkozhatunk vele.

Nappali pávaszem

Nappali pávaszem (Forrás: Wikipédia)
Nappali pávaszem (Forrás: Wikipédia)

Ez a faj egyike a valóban nagyon „korai” lepkéknek – a tavasz legelső napjain is megfigyelhetjük napozás közben, ha picit melegebb, napos az idő. Nem is kifejezetten nehéz megfigyelni, hiszen nem csupán az erdőszéleken, parkokban, réteken, tópartokon, de akár a kertekben is találkozhatunk nappali pávaszemmel. Noha valóban csodálatos látványt nyújt, nem szabad elfogni, elpusztítani, mivel védett faj.

Aki igazán szereti a lepkéket, még nem késő lepkebarát kertet kialakítania – hogy ehhez mit kell tennie, arról korábban már írtunk „A lepkekert kialakításának fortélyai” című cikkünkben.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1907, 1962, 2748, 3159, 4652, 4719, 4850, 6245, 6374) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek