WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1393) ORDER BY t.name ASC

Hogyan NE öljük meg a parkok, állatkertek állatait? | tejbepapi
Menü Bezárás

Hogyan NE öljük meg a parkok, állatkertek állatait?


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Köztudott: a gyerekek szeretik etetni az állatokat. Ugyancsak ismert, hogy több állat – például akár egész ménesek, vagy állatkertek állatai – pusztultak már el a látogatók keze által. Hogyan előzhető meg a baj?

Sós ételeket semmiképpen ne adjunk nekik! (Forrás: Wikipédia)
Sós ételeket semmiképpen ne adjunk nekik! (Forrás: Wikipédia)

Az állatkertekben, parkokban vagy a lovardákban a legtöbb állatot nem „gonoszságból”, hanem tájékozatlanságból mérgezik meg a látogatók. A legideálisabb az lenne, ha egyáltalán, semmivel nem etetnék a látogatók az állatokat, de mivel az etetést lehetetlen megakadályozni, így a legtöbb állatkertben kapható valamilyen csemege, amely – noha nem kifejezetten egészséges az állatoknak – arra azért megfelel, hogy például ne mérgező étellel „kedveskedjenek” az emberek az állatoknak.

A leggyakrabban az alábbi módokon mérgezik meg az emberek mások állatait, vagy a parkokban, állatkertekben élő állatokat.

Lenyírt fű NEM kell a lovaknak

A legtöbb lótulajdonos egészen egyszerűen nem szeretné, ha idegenek mindenféle vackot adnának a lovuknak. Ez pedig nem azért van, mert irigyek, hanem azért, mert a lovak emésztőrendszere összetett, és ezek az állatok nem képesek hányni sem, így egy kólika nagyon gyakran végzetes lehet számukra. A vágott fű méreténél fogva nem kifejezetten alkalmas arra, hogy a lovak megegyék – hiszen természetes körülmények között ennél hosszabb szálakat legelnek le, így több nyál is termelődik, amely többek között a gyomor védelmét is elősegíti. Ha nem termelődik elég nyál, a lovak nyelőcsövében vagy vékonybelében megakadhatnak olyan fűcsomók, amelyek végzetesnek bizonyulhatnak. Ennél azonban sokkal nagyobb probléma, hogy a lenyírt fű között akadhatnak olyangyomnövények, melyek az állatok számára mérgezőek lehetnek – s amelyet a lovak legelés közben egyébként kikerülnének. Ugyancsak említésre méltó a száraz kenyér is, ami nagyon gyakran semmilyen problémát nem okoz a lovaknak, és sokan adják is „csemegeként”, pedig valójában időnként szintén akár végzetes kólikát is okozhat. Aki mindenképpen lovakat szeretne etetni, vigyen alaposan megmosott sárgarépát, és ügyeljen arra, hogy vegyszerek, de homokszemcsék se legyenek ezen (a homokszemcsék ugyanis szintén kólikát okozhatnak). Mindezeken túl a látogatók nem tudhatják azt sem, hogy az egyes lovak nincsenek-e például valamilyen betegség miatt különleges diétára fogva, így nagy károkat okozhatnak, ha felelőtlenül etetni kezdik őket.

A lovak nem látják, mi van az orruk előtt, így ha ügyetlenül nyújtjuk nekik az ételt, könnyen a kezünket haraphatják meg - A képen az látható, hogyan kell ételt nyújtani egy lónak (Forrás: biostarus.com)
A lovak nem látják, mi van az orruk előtt, így ha ügyetlenül nyújtjuk nekik az ételt, könnyen a kezünket haraphatják meg – A képen az látható, hogyan kell ételt nyújtani egy lónak (Forrás: biostarus.com)

A kacsák és vízi madarak NEM ehetnek sós pékárut

A kacsák, hattyúk etetése kétségkívül élvezetes mulatság, de akár az állatok pusztulását is okozhatják a felelőtlen etetők. A kenyér alapvetően nem egy egészséges táplálék a hattyúk és kacsák számára, de általában nagyobb gondot tulajdonképpen nem okoz. A sós finomságok azonban, amilyen a perec, vagy éppen a ropi, megölhetik a vízi madarakat, így soha nem szabad sós pékáruval etetni ezeket az állatokat! Igaz, hogy kapható például a Balatonnál is olyan csemege, amellyel elméletileg a kacsákat és hattyúkat etetni lehetne, de egészen valószínű, hogy ennek használatára nem fognak áttérni a látogatók. Nem azért, mert pénzbe kerül – többeket is láttam, akik vásároltak a csemegéből – de azért, mert azonnal elsüllyed a vízben, így pedig nagy csalódást okoz mindenkinek.

A kenyér sem éppen egészséges táplálék a kacsáknak (Forrás: iflscience.com)
A kenyér sem éppen egészséges táplálék a kacsáknak (Forrás: iflscience.com)
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (301, 2286, 2785, 2956, 3890, 5001, 6045, 6706, 6764) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek