WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1278) ORDER BY t.name ASC

Növényi festékek tojásfestéshez | tejbepapi
Menü Bezárás

Növényi festékek tojásfestéshez


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Amikor még nem léteztek a különböző, a boltokban beszerezhető festékek vagy akár pigmentporok, a tojásokat is növényi festékekkel színezték. Mindez nem jelenti azt, hogy szűkös palettáról kellett volna válogatni: a növényi festékek között is találhatunk pirosat, rózsaszínest, de még zöld árnyalatút is.

Felhasznált növények balról jobbra haladva: céklafőzet, hagyna, kurkuma, hibiszkusz, lilakáposzta, céklalé (Forrás: mommypotamus.com)
Felhasznált növények balról jobbra haladva: céklafőzet, hagyna, kurkuma, hibiszkusz, lilakáposzta, céklalé (Forrás: mommypotamus.com)

Ahhoz, hogy a természetes, növényi festékek igazán szépek legyenek, a főzetet előzőleg érdemes néhány evőkanál ecettel „dúsítva” felfőzni. A tojást a festőnövénnyel együtt főzve lesz igazán szép, intenzív színű a végeredmény. Attól függően, hogy milyen színű tojásokat szeretnénk festeni, más-más festőnövényt érdemes választanunk.

A vöröshagyma héja kellemes, pirosra, pirosas barnára festi a tojásokat, ráadásul a héjat egyébként csak kidobnánk, tehát egyáltalán nem pazarlunk, ha ebből készült a festék. Az áztatás idejének és a hagymahéj mennyiségének növekedésével párhuzamosan növekedik a készült festék intenzitása is.

Az igazán élénk piros tojáshoz használhatunk pirospaprikás főzetet, de még szebb lesz az eredmény, ha (kivételesen ecet felhasználása nélkül!) főzetet készítünk a céklából, illetve a már meglévő befőttek levét használjuk fel erre a célra.

A halványabb, barnás-rózsaszínes színért a csipkebogyót hívhatjuk segítségül. (Ha hibiszkuszos teakeveréket áldoznánk a célra, úgy az eredmény feketébb lehet, mivel a hibiszkusz színezőanyaga kifejezetten erőteljes.)

Ha lila ibolyával együtt főzzük a tojást, az – attól függően, hogy milyen „koncentrált” a főzet, s hogy a választott tojás fehéres-e, vagy inkább krémszínű, barna – lilás, kékesszürke színt kapunk eredményül.

Zöld színű lesz a tojás a csalántól – ezt a növényt egyébként ruhák festésére is használták, éppen azért, mert igen kellemes, nem túl hivalkodó, de telt zöldet lehet elérni vele.A spenót és a zeller levelei is zöldessé „varázsolhatják” a tojást.

A lilakáposzta, illetve a kék szőlő leve igazán szép kék árnyalatot kölcsönöz a tojásoknak, míg a savanyú káposzta sárgásbarnává, a cikória, kávé pedig barnára festi azt. Csodálatosannapsárga lesz a tojás a kurkumától.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (15, 1610, 1856, 2901, 2993, 3384, 5375, 6401, 6662) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek