Menü Bezárás

Növényi festékek tojásfestéshez

Amikor még nem léteztek a különböző, a boltokban beszerezhető festékek vagy akár pigmentporok, a tojásokat is növényi festékekkel színezték. Mindez nem jelenti azt, hogy szűkös palettáról kellett volna válogatni: a növényi festékek között is találhatunk pirosat, rózsaszínest, de még zöld árnyalatút is.

Felhasznált növények balról jobbra haladva: céklafőzet, hagyna, kurkuma, hibiszkusz, lilakáposzta, céklalé (Forrás: mommypotamus.com)
Felhasznált növények balról jobbra haladva: céklafőzet, hagyna, kurkuma, hibiszkusz, lilakáposzta, céklalé (Forrás: mommypotamus.com)

Ahhoz, hogy a természetes, növényi festékek igazán szépek legyenek, a főzetet előzőleg érdemes néhány evőkanál ecettel „dúsítva” felfőzni. A tojást a festőnövénnyel együtt főzve lesz igazán szép, intenzív színű a végeredmény. Attól függően, hogy milyen színű tojásokat szeretnénk festeni, más-más festőnövényt érdemes választanunk.

A vöröshagyma héja kellemes, pirosra, pirosas barnára festi a tojásokat, ráadásul a héjat egyébként csak kidobnánk, tehát egyáltalán nem pazarlunk, ha ebből készült a festék. Az áztatás idejének és a hagymahéj mennyiségének növekedésével párhuzamosan növekedik a készült festék intenzitása is.

Az igazán élénk piros tojáshoz használhatunk pirospaprikás főzetet, de még szebb lesz az eredmény, ha (kivételesen ecet felhasználása nélkül!) főzetet készítünk a céklából, illetve a már meglévő befőttek levét használjuk fel erre a célra.

A halványabb, barnás-rózsaszínes színért a csipkebogyót hívhatjuk segítségül. (Ha hibiszkuszos teakeveréket áldoznánk a célra, úgy az eredmény feketébb lehet, mivel a hibiszkusz színezőanyaga kifejezetten erőteljes.)

Ha lila ibolyával együtt főzzük a tojást, az – attól függően, hogy milyen „koncentrált” a főzet, s hogy a választott tojás fehéres-e, vagy inkább krémszínű, barna – lilás, kékesszürke színt kapunk eredményül.

Zöld színű lesz a tojás a csalántól – ezt a növényt egyébként ruhák festésére is használták, éppen azért, mert igen kellemes, nem túl hivalkodó, de telt zöldet lehet elérni vele.A spenót és a zeller levelei is zöldessé „varázsolhatják” a tojást.

A lilakáposzta, illetve a kék szőlő leve igazán szép kék árnyalatot kölcsönöz a tojásoknak, míg a savanyú káposzta sárgásbarnává, a cikória, kávé pedig barnára festi azt. Csodálatosannapsárga lesz a tojás a kurkumától.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek