WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1281) ORDER BY t.name ASC

Az ausztrálok húsvéti nyula egy erszényes állat | tejbepapi
Menü Bezárás

Az ausztrálok húsvéti nyula egy erszényes állat


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A legtöbben nem is tudják, de nálunk sem a házi nyúl vagy őse, az üregi nyúl tojja eredetileg a tojást, hanem a jóval nagyobb termetű és soha nem háziasított mezei nyúl. Ausztráliában azonban minden nyúlból elegük lett, ezért új „húsvéti nyulat” neveztek ki.

Csokibilby (Forrás: blogs.scientificamerican.com)
Csokibilby (Forrás: blogs.scientificamerican.com)

Ausztráliában a telepesek által behurcolt üregi nyulak egyáltalán nem örvendenek népszerűségnek. Mi több, a helyi gazdálkodók és természetvédők már annyira megelégelték a féktelen szaporodásukat és kártételüket, hogy a szervezett, a kiirtásukat célzó intézkedések egész hadát kísérelték már meg – sikertelenül, hiszen a nyulak továbbra is szaporodnak és pusztítanak „új otthonukban”.

Logikus lenne, hogy a tojást éppen az az ausztrál állat tojja, amely igen népszerű, és emlős létére valóban tojik tojást, de nem így van. Ezt a szerepet ugyanis nem a kacsacsőrű emlős, hanem egy szintén igen aranyos, a nyúlra küllemében hasonlító állat, a bilby „vállalta magára”.

Így néz ki a bilby (Forrás: zooborns.com)
Így néz ki a bilby (Forrás: zooborns.com)

A bilby valószínűleg – noha, mivel erszényes nyúlnak is nevezik, voltaképpen névrokonok – szintén nem kedveli az üregi nyulakat… Az apró, hosszú fülű kis erszényes ugyanis ma már a kihalástól veszélyeztetett, s ezt éppen a mediterrán területekről behurcolt, egyébként Magyarországon sem őshonos üregi nyúlnak köszönheti.

Mégis, sokáig az ausztráloknak is el kellett szenvednie a húsvéti nyúl térhódítását, egészen 1977-ig – ekkor egy kilencéves kislány „mentette meg” a lakosságot a húsvéti nyuszi térhódításától. Írt ugyanis egy mesekönyvet „Billy The Aussie Easter Bilby” azaz „Billy, az ausztrál húsvéti bilby” címmel.

Innentől kezdve aztán egyre jelentek meg a boltokban a húsvéti bilbyt ábrázoló képeslapok, üdvözlő kártyák, valamint ma már csokoládé-bilbyk egész hadából választhatják ki a szülők a gyerekek számára az ajándékot.

A könyv szerzője talán nem is sejtette, de neki köszönhetően figyeltek fel az emberek az erszényes nyulak hányattatott sorsára is. Innentől kezdve a bilby egy „nemzeti jelképpé” lépett elő, melynek megóvását, védelmét immár szinte a teljes ausztrál közösség szívügyének tekinti.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (334, 1753, 1948, 2409, 4192, 4453, 4574, 4967, 5488) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek