Menü Bezárás

Az ausztrálok húsvéti nyula egy erszényes állat

A legtöbben nem is tudják, de nálunk sem a házi nyúl vagy őse, az üregi nyúl tojja eredetileg a tojást, hanem a jóval nagyobb termetű és soha nem háziasított mezei nyúl. Ausztráliában azonban minden nyúlból elegük lett, ezért új „húsvéti nyulat” neveztek ki.

Csokibilby (Forrás: blogs.scientificamerican.com)
Csokibilby (Forrás: blogs.scientificamerican.com)

Ausztráliában a telepesek által behurcolt üregi nyulak egyáltalán nem örvendenek népszerűségnek. Mi több, a helyi gazdálkodók és természetvédők már annyira megelégelték a féktelen szaporodásukat és kártételüket, hogy a szervezett, a kiirtásukat célzó intézkedések egész hadát kísérelték már meg – sikertelenül, hiszen a nyulak továbbra is szaporodnak és pusztítanak „új otthonukban”.

Logikus lenne, hogy a tojást éppen az az ausztrál állat tojja, amely igen népszerű, és emlős létére valóban tojik tojást, de nem így van. Ezt a szerepet ugyanis nem a kacsacsőrű emlős, hanem egy szintén igen aranyos, a nyúlra küllemében hasonlító állat, a bilby „vállalta magára”.

Így néz ki a bilby (Forrás: zooborns.com)
Így néz ki a bilby (Forrás: zooborns.com)

A bilby valószínűleg – noha, mivel erszényes nyúlnak is nevezik, voltaképpen névrokonok – szintén nem kedveli az üregi nyulakat… Az apró, hosszú fülű kis erszényes ugyanis ma már a kihalástól veszélyeztetett, s ezt éppen a mediterrán területekről behurcolt, egyébként Magyarországon sem őshonos üregi nyúlnak köszönheti.

Mégis, sokáig az ausztráloknak is el kellett szenvednie a húsvéti nyúl térhódítását, egészen 1977-ig – ekkor egy kilencéves kislány „mentette meg” a lakosságot a húsvéti nyuszi térhódításától. Írt ugyanis egy mesekönyvet „Billy The Aussie Easter Bilby” azaz „Billy, az ausztrál húsvéti bilby” címmel.

Innentől kezdve aztán egyre jelentek meg a boltokban a húsvéti bilbyt ábrázoló képeslapok, üdvözlő kártyák, valamint ma már csokoládé-bilbyk egész hadából választhatják ki a szülők a gyerekek számára az ajándékot.

A könyv szerzője talán nem is sejtette, de neki köszönhetően figyeltek fel az emberek az erszényes nyulak hányattatott sorsára is. Innentől kezdve a bilby egy „nemzeti jelképpé” lépett elő, melynek megóvását, védelmét immár szinte a teljes ausztrál közösség szívügyének tekinti.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek