Menü Bezárás

Számít valamit, hogy milyen színű a tojás sárgája?

Általában a húsvéti asztal egyik „elmaradhatatlan” eleme a tojás – de vajon számít az valamit, hogy milyen színű a héja vagy éppen a sárgája?

Ne dőljünk be! Az állatok humánus tartása valóban igen fontos kérdés, de a tojás sárgájának színéhez a világon semmi köze (Forrás: smartlivingnetwork.com)
Ne dőljünk be! Az állatok humánus tartása valóban igen fontos kérdés, de a tojás sárgájának színéhez a világon semmi köze (Forrás: smartlivingnetwork.com)

Nem egy olyan fénykép vagy videó kering az interneten, amelyen „bio”, és „nagyüzemi” tojásokat hasonlítanak össze. Általában a leginkább szembetűnő különbség a tojások sárgájának a színe, vagy éppen a tojás mérete – amiből gyakran azt a különbséget vonják le, hogy az egyik tojás a másiknál jobb minőségű. A „probléma” mindezzel csupán az, hogy a tojás sárgájának a színe általában a lehető legkevésbé sem annak minőségével mutat összefüggést.

Sebright tyúk - A kép illusztráció (Forrás: Wikipédia)
Sebright tyúk – A kép illusztráció (Forrás: Wikipédia)

Képzeljük csak el az alábbi jelenetet: egy termelőhöz beállít valami ügynökféle, aki a baromfik számára tápot vagy terménykeveréket hirdet. Mivel egy-egy gyártó gyakran többféle eleséget is forgalmaz, ezért az illető részletes leírást közöl arról, hogy az egyes takarmányok milyen hatással bírnak a tojótyúkokra. Amikor pedig a tojásokra gyakorolt hatásokhoz ér, nem felejti el megemlíteni, melyik eleségtől milyen színűre változik a tojás sárgájának a színe – talán még egy színskálát is bemutat. Mindez nem egy furcsa sci-fi-regénybeli látomás, hanem jórészt a valóság. Ma már – főleg a nyugati országokban – különösen fontos az ételeknek nem csupán a tápértéke, de az esztétikuma is, így a termelők szeretnék tudni, hogy hogyan befolyásolja a tojást a takarmány.

Tojás-színskála: a termelők kiválaszthatják, milyen színű tojást tojjanak a tyúkjai (Forrás: blog.chickenwaterer.com)
Tojás-színskála: a termelők kiválaszthatják, milyen színű tojást tojjanak a tyúkjai (Forrás: blog.chickenwaterer.com)

A vásárlók úgy hiszik, hogy a halványabb színű tojás táplálóértéke csekélyebb, illetve a minősége silányabb – ami nem igaz. Ettől függetlenül a termelők igyekeznek arra, hogy legalább aranysárga, de gyakran inkább mélysárga, vagy már-már narancsos árnyalatú legyen az előállított tojás. A sárga szín egy lipokróm nevű festékanyagnak köszönhető, s a kukorica vagy éppen a lucerna is alkalmas lehet rá, hogy szép színt kölcsönözzön a tojás sárgájának. A leginkább a kukoricában található festékanyagok képesek beépülni a tojásba, míg a zöldtakarmányból is említésre méltó festékanyag kerülhet belé. A karotinoidok hatására a tojás sárgájának igen jellegzetes, „harsány” színe lehet, míg a paprikakivonat intenzív vörösesre, a lutein citromsárgára, a repcében található anyagok pedig barnásabb színűre „festik” a sárgáját. Sajnos minél több, a színt befolyásoló festékanyagot juttatnak „célzottan” a tojótyúkok takarmányába, gyakran annál kevésbé lesz tápláló a tojás. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy a népszerű „hiedelemmel” szemben a halvány színű tojások még táplálóbbak is, mint a vöröses vagy narancsos „tojásköltemények”.

Nem Photoshop, hanem kétszikű tojás - általában a fiatal jércék tojnak ilyet (Forrás: wonderopolis.org)
Nem Photoshop, hanem kétszikű tojás – általában a fiatal jércék tojnak ilyet (Forrás: wonderopolis.org)

A tojás héjának színei is igen változatosak. Akadnak közöttük egészen fehérek, szeplősek, de mélybarnák is – sőt, a selyemtyúk tojása kívülről kissé kékes színű is lehet. A tojáshéj színe a lehető legkevésbé sincsen hatással annak tápértékére, csupán „esztétikai” kérdés – illetve, a keltetőben könnyebb a hagyományos módszerekkel megállapítani a fehér tojásról, termékeny-e, de mára már ennek sincs jelentősége, mert számítógépes technológiával vizsgálják a tenyésztojásokat. Minél több pigmentet termel egy tyúk, annál intenzívebb, mélyebb színű lesz a tojása – nem meglepő hát, hogy a fehér tyúkok általában fehér, míg a barnák többnyire barna tojást tojnak.

Jól látható a képen a selyemtyúk kékes tojása is (Forrás: backyardchickens.com)
Jól látható a képen a selyemtyúk kékes tojása is (Forrás: backyardchickens.com)

Mégis, miért van akkor olyan sok fehér színű házityúk fajta? Először is, hagyományosan a nagyon meleg területeken a fehér szín előnyt jelenthetett a tyúkoknak. Másodszor, a fehér tojások sokak szerint „esztétikusabbak”, így például egy tipikusan tojáshasznú leghorn „termékére” is öröm lehet ránézni – ez pedig könnyebb eladhatóságot jelenthet. A legtöbb fehér színű fajta és hibrid mégis a húshasznú csirkék között található, aminek „csupán” annyi az oka, hogy manapság a háziasszonyok eleve pucolt baromfit vásárolnak, és míg egy-egy barnás színű tollmaradvány nagyon feltűnő lenne, addig a fehér színű tollakat kevesebb eséllyel „szúrják ki” a vásárlók. Mindez apró különbség, de ha egy termelő több száz baromfi húsát szeretné eladni, összességében sokat veszíthet azon, ha barna tollazatú példányokat választ eladásra.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek