WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1253) ORDER BY t.name ASC

Ezek a gólyák már nem vándorolnak | tejbepapi
Menü Bezárás

Ezek a gólyák már nem vándorolnak


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

golya

A BBC nem rég arról számolt be, hogy a portugál fehér gólyák rájöttek, hogy felesleges nekik a féléves vándorlással foglalkozniuk Afrika és Luzitánia között. Hogy miért is? Mert egyrészt a klímaváltozásnak köszönhetően a tél már arrafelé sem olyan zord, mint egykor, ráadásul még élelmet is találnak bőven. Ehhez persze az is kellett, hogy ezeknek a madaraknak újfajta táplálkozási szokásaik lettek. Ennek eredményeképpen a portugál gólyák 20 éve nem vándorolnak, hiába tartoznak a vándormadarak közé.

Hogy akkor mit esznek? Mindent, amit csak találnak a szeméttelepeken. A becslések alapján manapság mintegy 14 000 portugáliai gólya válogat a hulladékban élelem után kutatva, ami tízszeres növekedés a két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest. A piacgazdaság jólétének köszönhetően ugyanis egyre több étel kerül ki a szemétbe.

A gólyák igazi vasgyomrúakká váltak, hiszen nem csak a kidobott kajamaradékokat, hanem akár számítástechnikai alkatrészeket is legyűrik. A szemétszállító kocsikat pedig várják, mint a Messiást, hiszen abban vannak a friss falatok. Ennek következtében azonban már nem csak az interkontinentális utazásokkal hagytak fel, hanem egyre több példány épít fészket a szeméttelep közelében. Vagyis egyre lustábbak és igénytelenebbek.

Egy friss kutatás keretén belül 48 gólyára raktak GPS-t, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a madarak ma már idejük 80 százalékát a szeméttel töltik. Ez látszólag tökéletes ökonómiai egyensúlyt eredményezhet, azonban kérdés, hogy mi lesz az így szocializálódott madarakkal, amikor beköszönt a szemétevés alkonya. Egy EU-s szabályozás szerint ugyanis a nyílt színi szeméttelepeket rövidesen be kell zárni, amit a hatékonyabb nagyipari hulladékfeldolgozás fog felváltani.

A kutatók viszont nem tudják megállapítani, hogy 20 év elteltével képesek lesznek-e a gólyák visszaszokni a vándorlóéletmódra, vagy az ifjabb generáció tagjai éhen halnak, mivel sosem láttak más példát az élelemszerzésre.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (437, 883, 1081, 1994, 2343, 4818, 4882, 5473, 6913) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek