WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1201) ORDER BY t.name ASC

Miért ad ki furcsa hangot a fenyő tavasszal? | tejbepapi
Menü Bezárás

Miért ad ki furcsa hangot a fenyő tavasszal?


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A forgalmas városokban kevésbé, de a parkokban, erdőkben – ha egy kicsit csendben álldogálunk – hallani kezdhetjük tavasszal a fenyők különleges, egyenletes „kopogását”. De mi is ez a hang igazából?

Fenyőtoboz
Fenyőtoboz

A természet sok apró csodájára még azok sem figyelnek fel, akik gyakran járnak például erdőkben, parkokban. Ha azonban kissé figyelmesebben járjuk a természetet, nagyon sok érdekesség tárulhat a szemeink, és persze a fülünk elé is.

Akinek lehetősége van egy szép, napsütéses és meleg tavaszi napon egy kis fenyvesbe ellátogatni – ahol a hangokat nem nyomja el az autók zaja – meghallhatja a fenyők egyenletes, kopogásszerű hangját. Ez a hang leginkább olyan, mint amikor a madarak a kölest eszegetik, és feltörik az egyes magvakat – csakhogy ebben az esetben egészen más váltja ki a koppanásokat.

A fenyők kiszáradt tobozvirágzata hő hatására kinyílik, s adott esetben, ha újból hűvösebb lesz az idő, összezáródik. Mindennek abban van kiemelkedő szerepe, hogy a magokat a legmegfelelőbb időben legyen képes „útjára engedni” a fa. Ennek megfelelően az összes toboz közel azonos hőmérsékletben kezd kinyílni, hiszen ez az a hőmérséklet, ami hosszú évek során a „legmegfelelőbbnek bizonyult”.

(A lenti videón hallható a jellegzetes hang.)

Ha tavasszal elég meleg és száraz az idő, a tobozok (természetesen elhelyezésüktől függően) nagyjából egy időben nyílnak ki a fákon, aminek egy fenyvesben az igen jellegzetes hangját is hallhatjuk. A nap által jobban ért, így melegebb ágakon előbb „pattannak ki” a tobozokból a magok, míg a hűvösebb részeken picit később történik meg mindez, s a magok egyébként is kissé eltérő időben kezdenek kipattanni. Így lehetséges, hogy szinte folyamatosan hallhatjuk a fák alatt állva a „kopogó hangot”.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (176, 2399, 2498, 3280, 3384, 5430, 5555, 5994, 6780) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek