Menü Bezárás

Hogyan tarthatjuk távol természetes módon a szúnyogokat?

A szúnyogok a nyári szabadtéri programok megkeserítői lehetnek, emellett pedig alig-alig van annál idegesítőbb, mint egy éjszaka folyamatosan „zümmögő” szúnyog.

A levendula távol tartja a szúnyogok többségét (Forrás: Wikipédia)
A levendula távol tartja a szúnyogok többségét (Forrás: Wikipédia)

Attól függően, hogy milyen helyzetben, környezetben szeretnénk távol tartani az idegesítő rovarokat, különböző praktikákat alkalmazhatunk.

Ha például a tábortűz körül szeretnénk valamilyen programot szervezni az esti órákban, úgy az talán a legcélravezetőbb, ha ezt kihasználva olyan növényt dobunk a tűzre, amely illóolajának jellegzetes illatát a szúnyogok kerülik. Néhány ág rozmaring vagy néhány levendulahajtás a tűzre helyezése már elegendő lehet ahhoz, hogy kevesebb szúnyog kerüljön a tűz köré, s ezáltal a mi közelünkbe. Természetesen ilyen esetekben amint távolabb húzódunk, újból „megtámadhatnak” a vérszívók.

A rozmaringot szintén utálják a szúnyogok (Forrás: qualitybarbers.com)
A rozmaringot szintén utálják a szúnyogok (Forrás: qualitybarbers.com)

A szúnyogok a levendulán és rozmaringon kívül ugyancsak kerülik a babért, a mentát, a fokhagymát, a citromfüvet, az oregánót, muskátlit és a bazsalikomot is, így tehát hasznos lehet, ha szabadban tartózkodásunkkor ilyen növényekből készült illóolajat (már, ha kapható ilyen) vagy esetleg ilyen növényt helyezünk el magunk körül. Előbbi növények szúnyogriasztó hatása egyébként már korábban is ismert lehetett, hiszen gyakran éppen ezeket telepítették a falusi házak ablakaiba.

Aki szeretné, akár saját szúnyogriasztó krémet is készíthet otthon. Ehhez valamilyen olajba, esetleg lenmagból készült zselébe, illetőleg szinte bármilyen semleges krémbe kell belekeverni néhány cseppet a boltokban, patikákban is beszerezhető illóolajokból. A legjobb erre a célra talán a levendula illóolaja, hiszen azon felül, hogy az egyik leghatékonyabb szúnyogriasztó növény, a levendula igen finom illatú is.

A házi állatok szúnyogok elleni védelme is nagyon fontos lehet, kiváltképpen a nyulak esetében képesek hatalmas károkat okozni ezek a rovarok a gyakran elhullással járó vírusok terjesztésével. Ha az állatokat zárt helyen tarjuk, azon felül, hogy érdemes a ketrecük, vagy az óljuk nyílásait szúnyoghálóval bevonni, az állatok számára nem elérhető helyen egy kis edényben elhelyezhetünk némi ecetet is – de természetesen úgy, hogy a házi állatok emellett friss levegőhöz is bőségesen hozzájuthassanak.

Szúnyoglárvák - már ebben a korban sem aranyosak, de mi lesz később...? (Forrás: qualitybarbers.com)
Szúnyoglárvák – már ebben a korban sem aranyosak, de mi lesz később…? (Forrás: qualitybarbers.com)

Ha a saját kertünkben tapasztaljuk a „szúnyog-hadakat”, érdemes lehet utána járni, nincs-e túl sok pocsolya, állóvíz a területen. Akár az esővízgyűjtőkben és az edényekben összegyűlt vízben is több száz szúnyog fejlődhet ki. A víz eltávolításával vagy a tárolók szisztematikus lefedésével jó eredmények érhetőek el. Ezen felül a kerti tavakba mindenképpen érdemes valamilyen halat telepíteni – a koi pontyok a kezdők számára sem okoznak sok fejfájást, mert viszonylag könnyen tartható állatok.

Szintén fontos lehet megjegyezni, hogy a fénycsapdák nem igazán hatásosak a szúnyogokkal szemben, mert a vérszívók nem a fény, hanem a felszálló hő segítségével tájékozódnak. (Természetesen a legtöbb fényforrás egyben hőt is bocsát ki, ami esetleg hatásos lehet.)

Ugyancsak érdekes, hogy a hazánkban élő közel 40 szúnyogfaj közül mindössze három szív vért, így tehát nem kell azt feltételeznünk, hogy minden szúnyog „ellenség”.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!