Menü Bezárás

A legtöbb gyerek nem akarja, hogy a szülők képeket osszanak meg róla

Bizonyára minden szülő oszt meg néha egy-egy képet a gyermekéről, amivel alapvetően semmi baj nincs, de akadnak olyanok is, akik úgy tűnik, „mást sem csinálnak”. Amint az kiderült, ezzel alkalomadtán nem csak ismerőseiket, de saját gyermekeiket is zavarba hozhatják.

Sok gyerek nem érezte magát biztonságban az autóban vagy a forgalmas átkelőknél, mert szüleik gyakran a telefonnal babráltak (Forrás: epartnersinlearning.org)
Sok gyerek nem érezte magát biztonságban az autóban vagy a forgalmas átkelőknél, mert szüleik gyakran a telefonnal babráltak (Forrás: epartnersinlearning.org)

A gyerekeket arról kérdezték, mi az, amit szeretnének, ha a szüleik másképpen tennének – a kutatók előtt pedig a felmérések eredményeként összesen öt, viszonylag konkrét „kívánság” körvonalazódott.

Az egyik legáltalánosabb kívánt változás az volt, hogy a szüleik ne osszanak meg róluk (a gyerekekről) információkat a közösségi oldalakon, blogokon – így például a fényképeikkel se halmozzák el az internetet.

Nagyon érdekes továbbá, hogy a gyerekek kifejezett igénye volt, hogy a szülők kevesebb időt töltsenek a számítógépekkel, okostelefonokkal, és többet velük – ez azért kissé ironikus ha belegondolunk, hogy a szülők is viszonylag gyakran éppen azt szokták a gyerekek szemére vetni, hogy „bezzeg ők csak a számítógép előtt ülnek”.

Sok gyereket kifejezetten félelemmel töltött el a szülők felelőtlen viselkedése is: kiderült, gyakoriak voltak az olyan kívánságok, hogy a szülők például vezetés közben vagy a gyalogátkelőknél ne telefonáljanak vagy írjanak üzenetet.

Megjegyezték továbbá, hogy bár megértik, hogy a szüleik bizonyos szabályokkal segítik őket, olykor szeretnének saját döntéseket is hozni.

Ami pedig a szabályokat illeti, szívesen vennék, ha a felnőttek is tartanák magukat néhány alapvető szabályhoz, így például ahhoz, hogy legalább étkezések közben ne telefonozzanak.

Kifejezetten érdekes azonban megfigyelni, hogy a szülők elsődleges érve a gyerekek fotóinak megosztása ellen nem egyezett azzal, amit a gyerekek mondtak – míg a gyerekek inkább zavarba jöttek, ha túl sok kép került fel róluk az internetre, a szülők első sorban a gyerekek biztonsága, és nem a közérzete, érzelmei miatt aggódtak.

A tanulmány egyik szerzője, egyben a Michigani Egyetem professzora szerint kétszer annyi gyerek kifogásolta a személyes információk túlzó mértékű és beleegyezés nélkül történt megosztását, mint amennyi szülő. A gyerekek nagy része pedig kifejezetten idegesítőnek és zavarba ejtőnek találta, hogy szüleik akkor is folytatták a kifogásolt tevékenységet, miután ők megkérték őket, ne tegyék.

A kutatásban egyébként összesen 249 olyan család vett részt, ahol jellemzően 10-17 év közötti gyermekek (is) voltak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek