Menü Bezárás

Bőrápolás tiniknek

Számos kérdés vetül fel a kamaszkori bőrápolással kapcsolatban. Milyen kozmetikumokat érdemes használni? Hogyan kell kezelni, ha egyre több gyulladás jelenik meg az arcon? Vagy éppen az, hogy pontosan mikor is kell elkezdeniük a bőrápolást a tiniknek?

belleza-adolescencia

Bőrünk életünk során folyamatosan nagy átalakulásokon megy keresztül. Ahogyan idősödünk akár még a típusa is teljesen megváltozhat. A kamaszkornak is megvan a rá jellemző bőrápolási szükséglete.

Kezdjük talán az első és legfontosabb kérdéssel. Mikor érdemes elkezdeni a bőrápolást? Szakértők szerint az erre legalkalmasabb életkor a tíz-tizenegy év. Bár lentebb kifejtjük, hogy az ilyen életkorban történő arcápolás alatt mit is értünk, jó tisztázni, hogy nem kell mindenféle kozmetikumokkal bombázni a gyerek arcát. Sminkelésről pedig ekkor még jó, ha szó se esik.

Vegyük először a hidratáló krémeket. Kamaszkorban a könnyű termékek használata javasolt, amelyek érzékeny bőrre vannak kifejlesztve. Semmiképpen se használjunk ilyen fiatalon nehéz krémeket, csak abban az esetben, ha a bőrgyógyász ajánlja. A tini bőrre ugyanis jellemző, hogy könnyen kialakulnak a pattanások. Ilyenkor szó szerint tobzódnak a hormonok. Egy nehéz krém pedig eltömítheti könnyen a pórusokat. Azoknak egy jó tanács, akiknek kombinált bőrük van: csak a száraz részeket krémezzék. A zsírosabbakat, ilyen a T-vonal (homlok- orr- állvonal) inkább hagyjuk ki. A hidratáló arckrémek használata este, lefekvés előtt javasolt.

A kamaszok bőre között is sok különbség lehet. Van, akinél csak egyszerűbb mitesszerek alakulnak ki, vannak azonban olyanok, akik nehezebb helyzetben vannak, hiszen komolyabb gyulladások jelennek meg a bőrükön Az aknék megjelenése sajnos mondhatni a kamaszkor velejárója. Több fajtája is ismert:

  • Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.
  • Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek, és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.
  • Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.
  • Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki. – Forrás: Kamaszpanasz

A legfontosabb, hogy ezeket nem szabad nyomkodni! Szülőknek és a gyermekeknek is jól be kell ezt vésni. Amennyiben valaki nekiesik otthon a pattanásoknak és mitesszereknek, mély hegek is kialakulhatnak, amik nem múlnak el idővel sem! Éppen ezért, ha sokszor jelennek meg komoly gyulladások a bőrön, mindenképpen érdemes rendszeresen kozmetikushoz ellátogatni. Ott ugyanis személyre szabott “tinikezelést” kaphat mindenki. Továbbá számtalan kozmetikumot fejlesztettek már ki ezekre a bőrproblémákra. Ezek a kisebb pattanásoktól kezdve a komoly gyulladásokig megoldást nyújthatnak. Valószínűleg ki kell kísérletezni, hogy kinek mi jön be igazán, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ami az egyik embernek bevált, a másiknak nem fog.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek