Menü Bezárás

Mégsem emberek kezeinek a lenyomata volt a barlangfalon

Korábban úgy vélték, hogy emberek kezeinek lenyomata volt látható a szaharai barlangfalon, ám kiderült, hogy a prehisztorikus festmények egy egészen más faj „kezeit” mintázták.
A nagyobb kezekben nem babák, hanem gyíkok lábainak nyoma volt (Forrás: livescience.com)
A nagyobb kezekben nem babák, hanem gyíkok lábainak nyoma volt (Forrás: livescience.com)

A megközelítőleg 8000 éves „kezeket” egy sziklafalra festették a Szaharában, ám amint az kiderült, valójában egyáltalán nem furcsa emberi kezek, hanem egy nagyméretű gyíkfaj – minden bizonnyal egy nagy varánusz – mellső lábfejei szolgáltak a festmények alapjául.

A kis mancslenyomatok mellett valóban találhatóak kézlenyomatok is, amelyek jóval nagyobbak, mint a gyíkok láblenyomatai, és minden bizonnyal felnőttet kezeit mintázzák. A festéshez különböző színű pigmenteket, így vöröset, sárgát, narancsot és barnát is használhattak az egykoron élt alkotók.

Arra egyelőre nem született válasz, hogy miért kerültek a falra az emberi kézlenyomatok mellett állati láblenyomatok is, de a lelet és a vele kapcsolatos új felfedezés talán segítséget nyújthat abban, hogy a nyolcezer évvel ezelőtt a területen élő „rejtélyes” embercsoportról sikerüljön többet megtudni.

Emmanuelle Honoré A Cambridge-i Egyetem egy munkatársa, illetve a tanulmány egyik szerzője szerint korábban nem gondolták volna, hogy ilyen összetett falfestményeket állítottak elő az emberek a kérdéses időszakban. Honoré már a kezdetektől gyanította, hogy nem emberi kezek lenyomatai a kisebb ábrák – szerinte túl parányiak lettek volna ahhoz, hogy embertől származzanak. Ezen kívül a 13 kis lenyomat túlzottan vékony és elhegyesedő végű is volt ahhoz, hogy emberhez tartozzon – mivel pedig nagyon érdekelte őt ennek a rejtélynek a kiderítése, nem adta fel annak kiderítését, hogy milyen lénytől származhatnak a „kezek”.

Először a rokoni körében készített különböző lenyomatokat az újszülött gyermekek kezéről, majd pedig egy nagyobb minta segítségével arra a következtetésre jutott, hogy a lenyomatok valóban nem származhattak embertől – hanem sokkal inkább egy varánusz lábait mintázhatták.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek