Menü Bezárás

A gyerekek is részt vehetnek a természetvédelemben – elindult a Tavaszi Madárles

A gyerekek is könnyedén bekapcsolódhatnak a vonuló madarak megfigyelésébe, és feltölthetik megfigyeléseiket a Spring Alive, azaz Tavaszi Madárles honlapján.

A fecskék védelmében is fontos szerep juthat a gyerekeknek, ha egy felnőtt segítségével bejelentik a fészek-leveréseket (Forrás: Wikipédia)
A fecskék védelmében is fontos szerep juthat a gyerekeknek, ha egy felnőtt segítségével bejelentik a fészek-leveréseket (Forrás: Wikipédia)

A Spring Alive, avagy magyarul Tavaszi Madárles névre keresztelt programot még 2006-ban indította a BirdLife International, amely a madárvédelmi szervezetek egy világszövetsége. A program segítségével szeretnék elérni, hogy a gyerekek is aktívan részt vehessenek a vonuló madarak megfigyelésében, s közben ismereteket is szerezhessenek a madárállományokat csökkentő civilizációs hatásokról, valamint arról, hogy hogyan tehetünk ez ellen – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Az akció azért képes igen sok embert megmozgatni, mert a gyerekek akár az utcán járva, a kertjükben játszva, vagy kirándulás közben is megfigyelhetik a madarakat. A figyelt madárfajokat felismerni ráadásul nem is kifejezetten bonyolult, a fiatalabbak is ügyesen meg tudják őket különböztetni más fajoktól – a program keretében ugyanis öt faj, a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske tavaszi érkezését „kell” megfigyelni. A gyerekek feladata pedig nem más, mint előbbi öt madárnak az első megfigyelési adatát feljegyezni, majd pedig feltölteni az akció honlapjára (springalive.net).

Tavaszi Madárles - már fel lehet tölteni a megfigyeléseket
Tavaszi Madárles – már fel lehet tölteni a megfigyeléseket

A program február elsejétől egészen május végéig tart, s azért kezdődik ilyen „korán” az akció, mert Európa déli országaiba már ekkor megérkeznek az első vonuló madarak. Hazánk területére a legtöbb ilyen madár március-áprilisban érkezik, minek megfelelően itthon a kampány egy hónapos csúszással kezdődik. A programba bárki bekapcsolódhat, így akár a családok, vagy az iskolás gyerekek és tanáraik is részesei lehetnek annak, s együtt tanulhatnak, gyűjthetnek információt a madarakról.

Ebben az évben a program fő témája a füsti fecskék védelme: a gyerekek a környékükön fészkelő füsti fecskék, vagy a hozzájuk hasonló molnárfecskék állományának felmérésével, életmódjuk megfigyelésével tudhatnak meg többet ezekről a kedves madarakról. Ha pedig ez nem lenne elég, akár a megfigyelt fészkelő kolóniák védelmét is elősegíthetik azzal, ha a fecskefészek-leverés esetén egy felnőtt segítségével bejelentik azt a területileg illetékes zöldhatósághoz (Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Vízügyi Felügyelőséghez).

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek