Menü Bezárás

Ezt az öt ételt csak nagy körültekintéssel szabad újramelegíteni!

Természetesen az a legkedvezőbb, ha az ételeket még frissen fogyasztjuk el – meglehet azonban, hogy nincs más választásunk, mint néhány órával a fogyasztást megelőzően elkészíteni egy-egy adagot. Ekkor is érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egyes élelmiszerek „romlandóbbak” másoknál, s vannak, melyeket nem érdemes (többször) újramelegíteni.

A csirkével és a rizzsel is vigyázni kell (Forrás: chaosnet3.co.uk)
A csirkével és a rizzsel is vigyázni kell (Forrás: chaosnet3.co.uk)

Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság vagy az Egyesült Királyság élelmiszerbiztonsági szervezete, a Food Standard Agency szerint az alábbi élelmiszerek újramelegítése okozhat problémákat.

Baromfihús – különösen pedig a csirke húsa

A baromfik – és kiváltképpen a csirke – a tojáshoz hasonlóan tartalmazhat némi szalmonella-szennyeződést, ami ugyan nem okoz problémát, ha alapos hőkezelést követően azonnal elfogyasztjuk a húst, de fontos megjegyezni, hogy főleg a mikrohullámú sütők esetében fordul elő, hogy az ételt nem sikerül egységesen, biztonságosan hőkezelni. A mikrohullámú sütők azért is nagyon veszélyesek, mert míg a hús egyes részeit alapos hőkelezésnek vetik alá, addig akadhatnak olyan területek, ahol a baktériumok „vígan életben maradnak”, tekintettel a hőkezelés hiányára. Ha mégis mikrohullámú sütőben szeretnénk újramelegíteni a csirkét, gyakran forgassuk meg eközben, hogy lehetőleg minden részét érje a hő.

A csirke húsa ezen felül nagyobb sűrűségű proteinből épül fel, mint például a marháé, ami azt eredményezi, hogy az újramelegítés során a fehérjék más módon „roncsolódnak”, és így bántóak lehetnek a gyomornak.

Rizs

A rizs esetében nem elsősorban a melegítés okozza a problémát, hanem a tárolás. Szobahőmérsékleten tárolva ugyanis a rizsben olyan organizmusok szaporodhatnak fel, amelyek enyhébb vagy kevésbé enyhe ételmérgezést idézhetnek elő, s a keletkező mérgező molekulák nem pusztulnak el a melegítést követően sem.

Burgonya

A rizshez hasonlóan a burgonya esetében sem az újramelegítés, hanem a helytelen tárolás okozza a gondot. Ahogyan a rizs esetében, úgy a burgonyánál is a szobahőmérsékleten történő tárolás során kerülhetnek az élelembe a kellemetlen hatású vegyületek, amelyek nem mindig bomlanak el a hő hatására. Fontos tehát, hogy a megmaradt burgonyás ételeket hideg helyen tároljuk.

Gomba

A gomba újramelegítése egyáltalán nem javasolt akkor, ha előzőleg nem megfelelően tároltuk – azon élelmiszerek egyike ugyanis, amelyek a legkönnyebben gyomorrontást okoznak. Ha azonban legfeljebb 24 óráig volt megfelelően hidegen a hűtőben a gombát tartalmazó étel, legalább 70 Celsius-fokon gond nélkül újramelegíthető.

Spenót és más levélzöldségek

A spenót és más, hozzá hasonló levélzöldségek sok nitrátot tartalmaznak, ami önmagában még nem káros, de nitritekké és később nitrozaminokká alakulva már veszélyesek lehetnek, különösen a gyerekekre. Ezért aztán a spenótos ételeket nem érdemes újramelegíteni, főleg pedig a babáknak, kisgyerekeknek nem szabad újramelegített spenótos ételt adni.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek