WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (878) ORDER BY t.name ASC

Honnan tudhatjuk meg, hogy romlott-e a tojás – anélkül, hogy "felbontanánk"? | tejbepapi
Menü Bezárás

Honnan tudhatjuk meg, hogy romlott-e a tojás – anélkül, hogy „felbontanánk”?


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211
Előfordul, hogy már egy ideje a hűtőben tároljuk a tojást, vagy esetleg csak napokkal a tojást követően sikerül megtalálnunk a tyúkok által „elrejtett” tojásokat a kertben. Ilyenkor érdemes felhasználás előtt egy kis tesztnek alávetnünk azokat, hogy kiderüljön, vajon fogyaszthatóak-e még.
Egy egyszerű teszt segítségével megtudhatjuk, friss-e a tojás (Forrás: manchem.co.za)
Egy egyszerű teszt segítségével megtudhatjuk, friss-e a tojás (Forrás: manchem.co.za)

Manapság már minden egyes boltban vásárolt tojás csomagolásán találunk információt arról, hogy mikor „látta meg a napvilágot” a tojás, sőt, magán a tojáson sok egyéb másról is: például az állatok tartási körülményeiről. Ez természetesen nagyon hasznos lehet számunkra, mert innen megtudhatjuk például azt is, vajon mennyire esélyes, hogy megromlott a tojás. (A környezeti tényezők, így például a nagy meleg természetesen befolyásolja, meddig fogyasztható az illető tojás, de átlagosan azért elmondható, hogy főtt tojásnak például még az egyhetes tojás megfelel.)

A tojáson a kód első része a tartási módra utaló információkkal lát el minket. A számok jelentései az alábbiak: 0 – ökológiai tartás, 1 – „free range”, szabadtartás, 2 – mélyalmos tartás, 3 – ketreces tyúktartás. Az ezt követő betűk a származási országot jelölik, elég egyértelműen a HU például Magyarországot, míg a G Németországot, az SK pedig Szlovákiát jelöli, és így tovább.

Nem a tojáson, de a csomagoláson arról is információhoz juthatunk, hogy mekkorák a tojások – a legkisebbeket „S”, a legnagyobbakat „XL” jelöléssel forgalmazzák. Erre részben azért volt szükség, hogy a hazai termelőknek így legyen lehetőségük felvenni a versenyt az apró tojásokat előállító országok termelőivel – csak éppen sajnos nagyon kevesen figyelik, hogy az a például hat tojás, amit megvesznek, mekkora. Pedig lehet, hogy megérné erre is figyelni!

A legpontosabb információt arról, hogy fogyasztható-e még a tojás, valójában olykor nem is a csomagolásról/dobozról szerezhetjük, hanem egy olyan kis „teszt” segítségével, amelyhez nincs szükségünk többre egy pohárnál (vagy edénynél), illetve szobahőmérsékletű víznél.

Először helyezzük egy nagyobb pohárba vagy edénybe a megvizsgálni kívánt tojást, majd pedig engedjük fel vízzel úgy, hogy az ne csak ellepje, de közel kétszer olyan magasan borítsa a tojást, mint amennyire az magas. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint türelmesen várni, hogyan viselkedik a tojás.

Az a tojás, amelyik nyugodtan az oldalán marad, még igen friss, legfeljebb három napos. Amelyik egy kissé oldalra dől, már érdemes csak megfelelő hőkezelés mellett fogyasztani: ez már akár 4-7 napos is lehet. Amelyik szinte teljesen felemelkedik, ám még mindig kissé féloldalasan áll a víz alján, akár 8-9 napos is lehet, és érdemes vele vigyázni – de főtt tojásként, megfelelő körültekintéssel általában még fogyasztható. Amelyik függőlegesen áll a vízben, általában 10-12 napos, és csak nagy odafigyelés mellett érdemes fogyasztani. Amelyik függőleges is, és még fel is emelkedik legalább egy kissé, egészen biztosan nem fogyasztható: az ilyen tojást inkább dobjuk ki.

Abból, hogy mennyire lebeg a tojás kiderül, mennyire friss (Forrás: Harriet Helylet - Pinterest)
Abból, hogy mennyire lebeg a tojás kiderül, mennyire friss (Forrás: Harriet Helylet – Pinterest)

A feltörés után arra érdemes figyelni, hogy milyen a tojás illata (alkalomadtán – kevésbé szerencsés esetben: szaga), de ha régebbi a tojás, akkor a sárgája és a fehérje összefolyik, illetve ha a sárgája lapos, a fehérje pedig vizenyősebb, szintén erre utalhat.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (263, 617, 1213, 1475, 1575, 3007, 3150, 3445, 3578) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek