Menü Bezárás

A rendszeres csokoládéfogyasztás jó hatással bír az agyműködésre

Egy kutatás a rendszeres csokoládéfogyasztás hatásait vizsgálva arra világított rá, hogy lehet összefüggés a csokievés és a jobb szellemi teljesítőképesség között.

Újabb ok a csokievésre: még a gondolkozásban is segít! (Forrás: 12wbt.com)
Újabb ok a csokievésre: még a gondolkozásban is segít! (Forrás: 12wbt.com)

A csokirajongók igazán örülhetnek a hírnek: egy kutatás kiderítette, a szellemi teljesítőképességet valóban növelheti a rendszeres csokoládéfogyasztás. Az Appetite című lapban megjelent tanulmányhoz mintegy 968, huszonhárom és kilencvennyolc év közötti személyt vizsgáltak, akiknek különböző élelmiszerek a szervezetükre gyakorolt hatását elemezték alaposabban. Ennek megfelelően az agyi funkciók mellett például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is elemezték az egyes csoportokban.

Végül levonhatták a tanulságot: a rendszeresen csokoládét fogyasztók esetében a szellemi teljesítőképesség terén szignifikáns javulás volt felfedezhető – függetlenül attól, hogy az adott személyek egyébként milyen és mennyi ételt vettek magukhoz a csoki mellett.

Kiderült ráadásul, hogy a vizsgált szellemi erőfeszítések elvégzéséhez szükséges agyi funkciók (így a logikai feladatok, vagy éppen a különböző, a memóriát vizsgáló feladatok elvégzéséhez szükséges képességek) egyaránt javulást mutattak a csokievők esetében.

Valószínűleg a kakaóban található flavanolok, a flavonoidok bizonyos fajtái felelősek a kedvező hatásokért. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a sötétebb, „keserűbb” és magasabb kakaótartalmú étcsokoládékban több ilyen vegyületet találhatunk, így ezek határa is jelentősebb lehet. A csokoládén kívül a teában, a vörösborban, de például az almában vagy a szőlőben is megtalálhatjuk a flavanolokat.

Azt már korábban is sejtették, hogy a csokoládé igen jó hatással bír az agyműködésre, de immár biztos, hogy a csoki rendszeres fogyasztásával nem csak „boldogabbak” lehetünk, hanem a szellemi teljesítőképességünket is növelhetjük ilyen módon.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek