Menü Bezárás

Nagyon nem mindegy, hogy milyen a tálalás

Kutatások ugyanis bizonyítják, hogy nem mindegy milyen színű, vagy formájú tányérból étkezünk, vagy éppen az sem, hogy fehér vagy átlátszó csészésből isszuk meg a kávénkat. A vizuális ingerek ugyanis nagyban befolyásolják még az íz érzékünket is.

food-wood-coffee-cup

Persze azt eddig is tudtuk, hogy egy szép találásban elénk rakott étel mennyivel jobban tud esni, mintha csak ráhalmozzuk például a húst és a köretet a tányérra. Az azonban már kevésbé ismert tény, hogy a színek és formák még az ízérzékelésünkre is hatással lehetnek.

art-heart-caffeine-coffee

Nagyon érdekes például a fehér szín működése. Az Oxford Egyetem egyik pszichológiaprofesszora, Charles Spence és a csapata például egy vizsgálat során azt állapította meg, hogy az eper ízű mousse tíz százalékkal édesebbnek hat, ha fehér tányérról és nem feketéről esszük. Sőt azt is megfigyelték, hogy a kávé kétszer erősebbnek érződik egy fehér csészéből, mint egy átlátszóból. Ugyanakkor másfélszer kevésbé válik így édesebbé, annak ellenére, hogy nem változtattak semmit a cukor mennyiségén a kísérletben. Szintén érdekes tény, hogy ha mély tónusú zenét hallgatunk, miközben karamellát eszünk, az tíz százalékkal keserűbbnek érződik.

city-sky-boardwalk-urban

A színek ízlelésre tett hatásairól a Coca-Cola is bőven tudna mesélni. 2011-ben eltervezték, hogy a piros dobozos kóla csomagolását lecserélik fehérre. Így szerették volna ugyanis felhívni a figyelmet a jegesmedvék veszélyeztetett helyzetére. Sok vásárló azonban elkezdett panaszkodni, hogy valamit biztosan megváltoztattak a recepten is, hiszen már nem érződik olyan édesnek az ital, mint előtte. A cég természetesen nem változtatott semmit az összetevőkön, ám a dobozokat sürgősen visszacserélték az eredeti, piros változatra.

Ezt a feltevést azóta már több kísérlet is igazolta. Egy kutatás során például még a sós pattogatott kukorica is édesebbnek hatott, ha piros vödörből ették a résztvevők.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek