Menü Bezárás

Hogyan tárolhatod az élelmiszereket megfelelően a hűtőben?

Már néhány apró szabály betartásával is igen sok kellemetlenségtől kímélheted meg magadat és a családodat – többségük ráadásul egyáltalán nem „ördöngösség”, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

Jó, ha nincs túlzsúfolva a hűtő (Forrás: tidyplasticstorage.com)
Jó, ha nincs túlzsúfolva a hűtő (Forrás: tidyplasticstorage.com)

A nyers húsok egyértelműen nagy körültekintést igényelnek, akár a helyes tárolásukról, akár a felhasználásukról van szó. Amennyiben nincs módunk a vásárolt nyers húst azonnal feldolgozni, úgy igyekeznünk kell rá, hogy a közeljövőben, minél hamarabb mégis felhasználjuk, hogy így minél kevesebb ideig legyen a hűtőtérben. Más élelmiszerektől (zöldségek, sajtok, felvágottak) ez idő alatt is tartsuk távol, hiszen a hús levében felszaporodott baktériumok akár keresztszennyeződést is okozhatnak, átkerülhetnek a többi élelmiszerre.

Ha a hűtőben tároljuk a nyers húsokat – akár csak rövidebb ideig is –, akkor csomagoljuk dobozba vagy pedig több réteg fóliazacskóba, s így helyezzük a hűtő alsó polcára.

Amennyiben már a vásárlást követően kiderül, hogy csak napok elteltével tudjuk vagy szeretnénk felhasználni a húst, úgy tanácsos a felhasználás napjáig lefagyasztva tartani.

Általánosságban véve fontos lehet, hogy ne tároljuk az élelmiszereket összezsúfolva, mert ez a különböző keresztszennyezések kockázatát, a romlékonyságot jelentősen növeli. Érdemes lehet szisztematikusan, egy rendszer szerint elhelyezni az ételeket a hűtőben – praktikusan az ajtó-részbe kerülhet a tej, a salátaöntetek, a vaj, az olajok, a szószok vagy éppen a gyümölcslevek, míg a legalsó fiókokban a zöldségeket tárolhatjuk. Az alsó polcra helyezhetjük a nyers húsokat, halat, tojást, fölötte, a középső polcon kaphatnak helyet a sajtok és felvágottak, míg a legfelső polc a maradékok és készételek számára ideális hely.

További tanácsok, amelyek a biztonságos élelmiszer-tárolás „alappillérei” lehetnek:

Lehetőség szerint csomagolj, dobozolj vagy fedj be minden egyes élelmiszert
A hűtőtér ideális hőmérséklete 0-5° C, míg a fagyasztó legalább -18 °C-os hőmérséklet mellett használható.
A hűtő polcait és belső oldalát érdemes minden héten egyszer szódabikarbónás vagy ecetes vízzel áttörölni, de a fogantyú tisztasága is fontos szempont.
Ha nagyon telezsúfoltad a hűtőt (ami nem szerencsés), akkor állítsd alacsonyabbra a hőfokot!
A fagyasztott élelmiszert a hűtőben olvaszd ki, mert a forró vízbe téve vagy szobahőmérsékleten a fagyott élelmiszer gyors kiolvadásával a rajta lévő baktériumok igen gyorsan szaporodásba kezdhetnek.
A gyorsan romló ételeket ne késlekedj a hűtőszekrénybe tenni – optimálisan legfeljebb kettő, de meleg időben maximum csak egy óra áll a rendelkezésedre ehhez.
Ne késlekedj a romlott élelmiszerek kidobásával, és igyekezz tisztán tartani a hűtőt!

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek