Menü Bezárás

Ezzel a módszerrel felére lehet csökkenteni a rizs kalóriatartalmát

rice_620

Sri Lanka-i kutatók 38 rizsfélével kísérleteztek és egy olyan, kétlépcsős eljárást dolgozták ki, amellyel tizedére csökkenthető a rizs rezisztens keményítőtartalma. A módszer: először egy teáskanálnyi kókuszolajat hozzá kell adni a forrásban lévő vízhez, majd beleönteni egy csészényi (kb. 105 gramm) rizst, ezt 40 percig hagyni kell párolni, majd 20-25 percig főzni. Végül, ha már szobahőmérsékletűre hűlt, akkor mehet a hűtőszekrénybe 12 órára.

Az orvosok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy az újramelegített rizs az ételmérgezés kockázatával járhat, ezért ajánlott az ételt a hűtőből való kivétel után tűz forróra melegíteni fogyasztás előtt.

Sudhair James, a Sri Lanka-i Kémiai Tudományok Főiskolájának munkatársa vezette a kutatást, aki szerint ezzel a módszerrel akár 50-60 százalékkal is csökkenteni lehet a rizs kalóriatartalmát. Az így elkészített rizsben ugyanis megnő a rezisztens keményítő mennyisége, amelyet nem tud megemészteni az emberi szervezet. A rezisztens keményítő ennek köszönhetően nem szívódik fel, és így nem alakul át energiává, illetve zsírrá, vagyis nincs kalóriaértéke.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 249. országos találkozóján közzétett kutatás szerzőinek az volt a célja, hogy egy élelmiszer alapú megoldást találjanak az elhízás problémájára a fejlődő országokban, ahol a rizs gyakran az egyik alapélelmiszernek számít.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek