WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (728) ORDER BY t.name ASC

Ötször jobban ragaszkodnak a kutyák a gazdihoz, mint a macskák | tejbepapi
Menü Bezárás

Ötször jobban ragaszkodnak a kutyák a gazdihoz, mint a macskák


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Egy friss kutatás arra kereste a választ, hogy vajon lehet-e számszerűsíteni a kutyák és a macskák ragaszkodási szintjét. Az eredmények alapján kiderült, hogy ugatós pajtásaink esetében ötször olyan magas az ezért a viselkedésért felelős hormon, mint a cicáknál.

pexels-photo

Nyilvánvalóan mindenki a saját állatkáját szereti a legjobban, legyen szó kutyáról, macskáról vagy akár tengerimalacról. Ez pedig így is van rendjén.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a kutyusok jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz, mint a cicák. Egy kutatás azonban most számszerűsíteni próbálta ezt a különbséget.

A Claremont Graduate Egyetem munkatársai ehhez a tanulmányhoz vért vettek a kiválasztott négylábúaktól. A mintákban az oxitocin – szint mértékét állapították meg. Ez az a hormon, amelyet “szerelemhormonként” is emlegetnek, és amely felelős a ragaszkodásért.

pexels-photo-10517

Persze szituációfüggő, de az embereknél, az oxitocin – szint 15-20 %-os idegeken közelében. Kedves ismerősök esetében ez a szám felugrik 20-25-re. Amennyiben pedig valaki szerelmes, a mértéke felmegy 50 % fölé.

A kutyák mintáiból kiderül, hogy az oxitocin szintjük átlagosan eléri az 57,2 %-ot, míg a macskáké csupán a 12 %-os értékig szökik fel. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy a kutyák ötször olyan ragaszkodóbbak a macskáknál.

pexels-photo (1)

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a kutyák falkában élnek, ahol pedig meg van a rangsor. Az embert (jó esetben) falkavezérnek tekintik, ezért is kötődnek annyira hozzájuk. Arról nem is beszélve, hogy bár erről megoszlanak a vélemények, leletek alapján feltételezhető, hogy a kutyák már körülbelül 30 000 éve vannak mellettünk, míg a macskák háziasítását “csupán” 9000 évvel ezelőtt kezdték meg és 4000 évvel ezelőtt fejezték be.

pexels-photo (2)

Ez persze nem azt jelenti, hogy a cicák ne szeretnék a gazdájukat, csak bennük nincs meg a kollektív túlélési stratégia, a falkaösztön. Ezért sem tud úgy tekinteni az emberre, mint a falkavezérre. Nagyon önálló lények, de hát oly sok más mellett ezt is szeretjük bennük. Mindazonáltal a legfontosabb, hogy ők is megérdemlik és meg is hálálják a szeretetteljes gondozást a maguk módján.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (366, 565, 1553, 2508, 2895, 3001, 4249, 6736, 6858) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek