WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (714) ORDER BY t.name ASC

Egyszerű trükkök, melyekkel kutyád elkápráztathatja az ismerőseidet | tejbepapi
Menü Bezárás

Egyszerű trükkök, melyekkel kutyád elkápráztathatja az ismerőseidet


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Noha igen sok embernek vannak szép, fajtatiszta és nagyon drága kutyái, egy-egy jól nevelt, vicces trükköket is ismerő kutya továbbra is kitűnik a tömegből.

Pacsi! (Forrás: petsitterpatrol.com)
Pacsi! (Forrás: petsitterpatrol.com)

Először is: vajon jó az a kutyáknak, ha trükköket tanítunk nekik? Amennyiben nem kérünk tőlük veszélyes, egészségkárosító dolgokat, akkor: természetesen! Sajnos sok gazdi nem csak azért nem foglalkozik eleget a kutyájával, mert nincsen rá ideje, hanem például azért is, mert fogalma sincs, hogy egyáltalán hogyan lehetne úgy lefoglalnia a kutyát, hogy eközben lehetőleg mindketten remekül mulassanak. Emellett a kutyák tanítása annyiból is szerencsés, hogy – a növényevő állatok nagy részével ellentétben – kiválóan tanulnak jutalomfalattal is, így a következetességen és türelmen kívül nincs is szükség olyan mértékű szakértelemre, mintha például lovat idomítanánk. (Persze, ez addig igaz, amíg csak hobbiból tanítjuk a kutyát, a munkakutyák tanítása ugyanis szintén nagy szakértelmet is tapasztalatot kíván.)

Ahhoz, hogy a videón látható kis jack russell terrierhez hasonlóan ügyes kutyusunk legyen, nagyon sok közös munka szükséges.

A következő felmerülő kérdés, hogy miféle motivációt alkalmazzunk a kutyák tanításakor? Az ebek nagy része már a dicséretnek is nagyon örül, ezt pedig jutalomfalattal kiegészítve nagyon hatékonyan lehet okítani őket. Sokan használnak az állatok tanításához klikkert is, ami önmagában természetesen „nem hasznos”, de azzal, hogy az állat a jutalom és a klikker hangjának ingerét az agyában összekapcsolja, a tanulási folyamat jelentősen gyorsítható. Ehhez természetesen legelőször azt kell elérnünk, hogy ez a bizonyos kapcsolat kialakuljon, ehhez pedig először az alábbi „tevékenységsort” kell ismételnünk: klikkelés aztán pedig nyomban jutalomfalat adagolása. Ha a kutya a klikker hangjával már az ételt párosítja, akkor kezdődhet a tanítás!

Az „ül!” parancs tanítása

Ez talán a legegyszerűbb kutyás trükk, általában pillanatok alatt megtanítható. A legegyszerűbb módja az ülés megtanításának, ha egy illatos jutalomfalatot a kezünkbe veszünk, és hagyjuk, hogy erről a kutya tudomást szerezzen. Azután óvatosan emeljük a kezünket éppen a kutya feje fölé, s várjuk, amíg leül, ekkor pedig jutalmazzuk a falattal. Ha nem teszi, finoman (de tényleg csak finoman!) lefelé segíthetjük a hátsó részét. Eközben a parancsszó (praktikusan: „ül”) hangoztatásáról se feledkezzünk meg.

Pacsi!

A falattal a kezünkben várjuk, amíg a kutya felemeli az egyik mancsát, s eleinte még a legkisebb mozdulatot is jutalmazzuk. Ahogyan a kutya kezd ráébredni, melyik az elvárt viselkedésforma, úgy egyre nagyobb mozdulatot várhatunk el tőle.

Maradj!

Nem kifejezetten nehéz megtanítani a kutyusnak, hogy maradjon veszteg, inkább csak sok türelem kell hozzá. Először a néhány másodperces egy helyben maradást is jutalmazzuk, majd pedig egyre több ideig várhatjuk el tőle, hogy ne jöjjön utánunk. Nagyon fontos, hogy a feladat után ne a kutyát hívjuk magunkhoz, hanem mi lépjünk vissza elé, mert ellenkező esetben azt várva, hogy mikor hívjuk már, izgága lehet a kutya, vagy utánunk settenkedhet, ha hátat fordítunk.

Gurulás

Ez a trükk már a nehezebbek közé tartozik, de amint sikerült néhányszor elérni, hogy a kutya az elvárt módon viselkedjen, onnantól kezdve már igen egyszerű lehet a dolgunk.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (837, 1064, 1482, 2314, 2757, 3334, 4791, 4970, 5618) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek