WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (664) ORDER BY t.name ASC

Aki szeretné az agyát "fiatalon tartani", tanuljon nyelveket! | tejbepapi
Menü Bezárás

Aki szeretné az agyát „fiatalon tartani”, tanuljon nyelveket!


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A legalább két nyelvet beszélő személyek agya idősebb korban is jelentősen jobban funkcionált, míg a fiatalabb, legalább két nyelvet beszélő emberek általában jobban megértették mások nézőpontját, és nyelvi képességeik, kifejezőképességük is magasabb volt az átlagosnál.

Sok küzdelemmel jár, de megéri nyelvet tanulni (Forrás: walkingwithreilly.com)
Sok küzdelemmel jár, de megéri nyelvet tanulni (Forrás: walkingwithreilly.com)

Egy második nyelv megtanulása az egyes személyek kognitív képességeit jelentősen megnövelheti, javíthatja a szellemi teljesítőképességet, segíthet mások megértésében, sőt, akár az agy öregedését is hátráltathatja – állítják egyes tudósok. A különböző tanulmányok már korábban felfedték, hogy mindazok az erőfeszítések, amelyeken a nyelvet tanulók „átküzdik magukat” (ide számítva az új nyelvtani szabályok és szókincs elsajátítását) később több módon is megtérülnek.

Antonella Sorace, az Edinburghi egyetem munkatársa kitért rá, hogy egyre kevesebb szülő beszél kisebbségi nyelveket a gyerekeinek, aminek nagyrészt az az oka, hogy azt „haszontalannak” tartják. Sokan még mindig úgy hiszik, hogy az ilyen nyelvek megtanításával a gyerekeket „összezavarják”, s később, az iskolás évek alatt is hátrányt szenvedhetnek emiatt. Ezzel szemben, noha a kutatások valóban különbségeket mutattak ki az „egy- és többnyelvű” gyerekek között, általánosságban elmondható, hogy a több nyelven is beszelő gyerekek „javára” írhatóak ezek az eltérések.

A két anyanyelven is beszélő gyerekek általában fejlettebb nyelvi készségekkel rendelkeznek, ami mellett az összetett problémák megoldásában is nagyobb mentális rugalmasság jellemzi őket – ráadásul jellemzően jobban képesek megérteni más emberek álláspontját, nézeteit.

Akár öt évvel is késleltethető lehet a demencia egyes típusainak kialakulása a nyelvtanulással (Forrás: projectobso.com)
Akár öt évvel is késleltethető lehet a demencia egyes típusainak kialakulása a nyelvtanulással (Forrás: projectobso.com)

Az idegennyelvet tanulók szempontjából érdekes lehet azonban, hogy mindezek az előnyök nem csak a két anyanyelvű gyerekek, de a nyelvet tanuló felnőttek esetében is elmondhatóak. Ezzel kapcsolatban egy kutatást is végeztek, melybe kivétel nélkül olyan idős, nyugdíjas személyeket vontak be, akik korábban „egyetlen szót sem beszéltek” keltául.

Már egy hét elteltével is megfigyelhető volt, hogy a keltául tanuló csoport tagjainak nagyobb mértékben fokozódott az agyi aktivitása, mint a kontrollcsoport többi tagjának – akik egyébként ez idő alatt szintén „nem lazsáltak”, hanem más-más témákban vettek részt szintén mentális kihívást jelentő tanfolyamokon.

Korábbi felmérések egyben arra is fényt derítettek, hogy bár a demencia bizonyos típusai egyaránt megjelentek a csupán egy, valamint a legalább kettő nyelvet beszélőknél is, az utóbbi csoportnál átlagosan öt évvel később jelentkeztek az első tünetek.

Antonella Sorace szerint minden iskolában és egyetemen az Egyesült Királyság területén kötelezővé kellene tenni legalább egy idegennyelv elsajátítását, sőt, érdemes lenne fontolóra venni, hogy enélkül ne kaphassanak diplomát sem a hallgatók.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (290, 944, 1166, 1262, 1911, 3715, 4222, 4967, 6777) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek