Menü Bezárás

A Jupiter nem fog minket megvédeni az üstökösöktől

jupiter

A NASA Jet Propulsion Laboratory kutatója, Kevin Grazier több tízezer próbatest mozgását vizsgálta az óriásbolygók térségében. A pályafejlődési szimulációk 100 millió évet öleltek fel. Az eddigi elképzelés alapján a Jupiter gravitációs hatásával eltéríti, esetleg be is fogja az üstökösöket, ezzel megvédve a belső bolygókat, köztük a Földet is.

A kutató eredményei azonban ennek pont az ellenkezőjét bizonyítják be: az óriásbolygó ugyanis a vizsgált részecskék jelentős hányadát lökte a Naprendszer belseje felé olyan pályákon, amelyek keresztezik a Földét. A vizsgálatok szerint a Jupiter rögzíti a próbatestek aféliumát – pályájuk Naptól legtávolabbi pontját –, amelyek függetlenek attól, hogy honnan indultak. Ezáltal a Naprendszer belső tartományain lassabban haladnak át, ami növeli az esélyét annak, hogy a földszerű bolygók befogják azokat. A számítások még arra is rávilágítanak, hogy a jelenségre a Szaturnusz sokkal nagyobb hatással van, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Grazier úgy véli, hogy azokban a bolygórendszerekben, amelyekben a Jupiterhez hasonló bolygók keringenek a Földhöz hasonló bolygók pályáin kívül, a gázóriások alapvető szerepet játszanak az élet kialakulásában és fejlődésében azzal, hogy a szükséges anyagokat hordozó üstökösöket nem eltérítik, hanem éppen a belső bolygók felé irányítják azokat.

Azért még nem kell bepánikolni!

(Forrás: csillagászat.hu)

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek