Menü Bezárás

Programok, amiket a kalandvágyó és természetbarát turistáknak feltétlenül érdemes kipróbálniuk

Az állat- és természetbarátok számára érdekesek lehetnek ezek a sajnos kissé nehezen elérhető, de feledhetetlen programok.

Lovas szafari túra (Forrás: afktravel.com)
Lovas szafari túra (Forrás: afktravel.com)

Kutyaszán-túra

A kutyaszánok merőben más hangulatot árasztanak, mint a legtöbbször kényelmes, pompás, karácsonyi, nosztalgikus lovasszános utak. Aki a kényelemmel szemben a kalandot részesíti előnyben, annak nagy élményt jelenthet egy-egy kutyaszán-túra. Manapság már Erdélyben is találhatunk olyan szolgáltatókat, akik vállalják, hogy némi pénzért cserébe biztosítják a kutyaszánozás lehetőségét a turistáknak, de a legtöbb, hidegebb éghajlatú országban akad ilyen lehetőség. A kutyafogatok természetesen nem csak szánokat, de kis kocsikat is húzhatnak, és különböző versenyek alkalmával az ebek és gazdáik rendszeresen bizonyíthatják rátermettségüket is.

Tengeri búvárkodás

A tengerek, óceánok élővilága egészen lenyűgöző és változatos, így különösen izgalmas lehet legalább egyszer kipróbálni a búvárkodást is. A turistákat természetesen nem engedik a legvédettebb élőhelyek közelébe – főleg, miután egyes korallzátonyokat is apránként „elvittek emlékbe” magukkal a látogatók – és túl mélyre sem merülhetnek, de már a számukra is elérhető lehetőségek alkalmával is olyan érdekes életközösségekkel ismerkedhetnek meg, amilyet korábban talán elképzelni sem tudtak.

Lovas szafari Afrikában

Egészen különleges, nagyon természetközeli élmény lehet lóhátról megfigyelni a nagyvadakat – aki néha jár terepre lóval, az már megfigyelhette, hogy a vadon élő állatok sokkal közelebb merészkednek hozzánk, ha lóval érkezünk, mintha egyedül vagy kutyával járnánk a természetet. Ez a közelség az afrikai nagyvadak esetében félelmetes lehet, de egyben rendkívül izgalmas is. A hasonló túrákon általában súlykorlátozások limitálják, hogy ki vehet részt lovas szafarin – néhol 100, máshol 120 kilogramm felett már nem biztosítanak lovat a turistáknak, kiváltképpen akkor, ha nem tudnak lovagolni.

Láma-túrák világszerte

Dél-Amerikában nagy hagyománya van a lámatúráknak, melyek során a kirándulóknak „kiutalnak” egy-egy lámát, vagy akár alpakát, amely a hátizsákokat cipeli. A hegyvidéki szakaszokon ez igen nagy segítség lehet, de egyébként is sokkal kényelmesebbé teszik az utat a lámák amellett, hogy így nagyobb esélyünk nyílik a helyi élővilág megfigyelésére is – lényegében a lovas szafarikhoz hasonló előnyökkel jár a lámatúra, csak éppen azoknak, akik nem tudnak lovagolni. Észak-Amerikában többnapos túrákat is szerveznek, itt a sátrakat, edényeket, horgászfelszereléseket is a lámák szállítják. Más országokban egynapos vagy néhány órás túrákra van lehetőség, ami leginkább arra jó, hogy például a gyerekeknek élményt nyújtsanak azzal, hogy egy barátságos, különleges állatot vezethetnek. A lámák egyébként általában barátságos állatok, több helyen terápiás állatként is „alkalmazzák” őket, és noha a rangsorvitákat „köpködéssel” döntik el, harapni és rúgni egyáltalán nem tudnak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek