WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (582) ORDER BY t.name ASC

A lovak felismerik az emberek érzelmeit | tejbepapi
Menü Bezárás

A lovak felismerik az emberek érzelmeit


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A lovak képesek különbséget tenni az egyes emberi érzelmek, hangulatok között a mimika alapján – írta a BBC a Biology Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Egy póni és kis gazdája (Forrás: eqlife.co.uk)
Egy póni és kis gazdája (Forrás: eqlife.co.uk)

A kutatás során férfiak arcáról készült fényképeket mutattak a lovaknak. A fotókon ugyanazok a személyek különböző érzelmeket „nyilvánítottak”, így például jellegzetes volt a vidám-mérges érzelmet mutató képek bemutatása az állatoknak.

A Sussexi Egyetem munkatársai arra figyeltek fel, hogy a lovaknak mutatott képekre az állatok eltérő módon reagálnak – a mérges fejet mutató képek többnyire negatív reakciót váltottak ki a lovakból. A kutatók szerint ennek fényében elképzelhető, hogy a lovak a háziasítás során „képesek lettek rá”, hogy az emberi érzelmeket felismerjék.

A kísérletbe összesen 28 lovat vontak be, a kiválasztott állatoknak pedig nagy méterű fényképeket mutattak eltérő érzelmeket mutató emberi arcokról. Ehhez két ember segítségére volt szükség – egyikük a lovat vezette, míg a másik a fényképeket tartotta az állatok elé.

A háziasítás során nyerhették el a lovak az érzelem-felismerés képességét (Forrás: reichmanhorsemanship.com)
A háziasítás során nyerhették el a lovak az érzelem-felismerés képességét (Forrás: reichmanhorsemanship.com)

A kutatás eredményeként elmondható, hogy a lovak a mérges fejeket a bal szemükkel kezdték vizsgálni – Amy Smith kutató szerint az emlősök agya jellegzetesen úgy épül fel, hogy a bal szem tevékenysége az agy jobb oldali területeihez köthető. A jobb agyfélteke ellenben jellemzően a negatív ingerek feldolgozásában játszik szerepet – a folyamat tehát az energia „felosztásának” módjáról szól, mivel az állat nem használja a teljes agyát. (Kiegészítés: a legtöbb „zsákmányállat” akkor tud megfigyelni egy-egy tárgyat vagy élőlényt, ha csak az egyik szemével nézi azt, mivel az ilyen állatok szemei a fej két oldalán helyezkednek el, szemben például a ragadozók nagy részénél jellemzően a fej elülső részén található elhelyezkedéssel. Ennek természetesen az az oka, hogy a potenciális zsákmány-állatok túléléséhez elengedhetetlen, hogy minél nagyobb teret valamilyen szinten képesek legyenek belátni. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni, hogy a ló egy kisebb területen egyáltalán nem látja azt, ami közvetlenül az „orra előtt van”, ahogyan viszonylag nagy területen azt sem, ami közvetlenül a háta mögött helyezkedik el, így veszélyes lehet az is, ha például egy gyerek úgy közeledik a lóhoz, hogy éppen ebbe a „holtpontba” esik.)

Azon felül, hogy az állatok reakcióinak vizsgálatához a tekintetük irányát figyelték, a szívműködésüket is mérték, és megfigyelték, hogy a mérges fej láttán a lovak pulzusa jelentős mértékben felgyorsult.

Nem csak a lovak képesek felismerni az emberek érzelmeit, de hasonló kutatások nemrég azt is bizonyították, hogy a kutyák számára sem okoz nehézséget eldönteni, vajon gazdáik éppen milyen hangulatban vannak. A kutatásokat végzők szerint nagyon izgalmas megfigyelni, ahogyan a domesztikáció során az egyes háziállatok egyre inkább „megtanulták” az ember viselkedésének elemeit felismerni.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (968, 1766, 1969, 3179, 3316, 3478, 5151, 5598) ORDER BY t.name ASC

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (578) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek