WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (517) ORDER BY t.name ASC

Itt a február – hamarosan kezdődhet a palántanevelés | tejbepapi
Menü Bezárás

Itt a február – hamarosan kezdődhet a palántanevelés


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Ha konyhakertet szeretnénk kialakítani, akkor bizony már nem tétlenkedhetünk sokáig – a február vége ugyanis jellemzően a palánták nevelésének kezdő időpontja.

Az üres tojáshéjakba ültetés egyesek szerint kifejezetten kedvező a növényeknek (Forrás: survivallife.com)
Az üres tojáshéjakba ültetés egyesek szerint kifejezetten kedvező a növényeknek (Forrás: survivallife.com)

A korai zöldségek magjait már most el lehet vetni, tekintettel az enyhe időre – a fejessaláta, a borsó, a sárgarépa, a spenót, a petrezselyem, a vöröshagyma, illetve a hónapos retek már akár vethetőek a szabadban.

A konyhakertek melegebb éghajlatról származó növényei – így a paprika, görögdinnye és paradicsom – természetesen még nem vethetőek a szabadban, de ezeknek a növényeknek a palántázását is hamarosan érdemes lehet megkezdeni.

Legkedvezőbb, ha a palántázásra február vége felé kerül sor, de ha kicsivel előbb vagy később kezdjük a palántázást, általában nem okoz túl nagy gondot. A palántázáshoz használt magok megvásárlásakor több dologra is érdemes figyelni – így például elsőként a „lejárat idejére”. Akadnak olyan növények, amelyek magjai akár évek múltán is csírázhatnak, de vannak olyan növényfajok, melyek magjai ezzel szemben legfeljebb egy-két évig „őrzik meg a minőségüket”. A lejárt vetőmagokat éppen ezért nem érdemes megvenni. Ha nem szeretnénk minden évben újabb és újabb magokat vásárolni, hanem az év végén „szüretelt” és kiszárított magokat használnánk a következő években, úgy nem érdemes hibrid fajtát vásárolni, de ha a terméshozam, vagy egy-egy különleges tulajdonságú termés elérése a cél, úgy a hibrid fajták az előnyösebbek.

Szinte bármibe vethetjük a magokat (Forrás: grdnbklyn.com)
Szinte bármibe vethetjük a magokat (Forrás: grdnbklyn.com)

A legegyszerűbb a magokat olyan földbe vetni, amelyet direkt erre a célra árusítanak – nem meglepő módon ezt „palántázóföld” néven kell keresni a kertészetekben, üzletekben. Természetesen más földbe is ültethetőek a palánták, így a sima virágföld is megteszi végső soron.

Maga a mag elvetésének folyamata nem éppen bonyolult: kis edényekbe (akár műanyag poharak is megteszik) morzsoljuk bele a földet úgy, hogy se túl levegős, se túl „tömör” ne legyen, majd pedig locsoljuk meg szobahőmérsékletű-langyos vízzel. Ezt követően fajtól függően szórjuk néhány (1-4) magot a kis edényekbe, végezetül pedig fedjük be némi földdel a magokat (a vetőmagok csomagolásain általában leírják, milyen mélyen kell elhelyezni a magot), és végül locsoljuk meg a földet annyira, hogy saras azért még ne legyen.

Újrahasznosított ültetőedénykék (Forrás: craftingagreenworld.com)
Újrahasznosított ültetőedénykék (Forrás: craftingagreenworld.com)

A későbbiekben az elvetett magokat, később a kis növényeket tartsuk meleg helyen, de biztosítsuk számukra a szellőzést is. A növényeket nem érdemes egészen lefedni fóliával, de sokkal szebben, gyorsabban fejlődhetnek, ha például egy meleg radiátor közelében tartjuk őket. A kiültetésre általában csak jóval később, április-májusban kerülhet sor úgy, hogy az ültetőedényekből óvatosan, a földdel együtt szedjük ki a növényeket ügyelve arra, hogy a fiatal gyökerek ne sérüljenek.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_1.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1628, 2352, 2451, 3735, 3759, 4252, 4488, 5054, 5077) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek