WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_1.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (474) ORDER BY t.name ASC

A tél kedves arca – a jégvirágok | tejbepapi
Menü Bezárás

A tél kedves arca – a jégvirágok


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Mint a legtöbb „dolog”, úgy a tél is egyaránt tartalmaz igazán szép és kevésbé kellemes meglepetéseket is számunkra – előbbiek között bizonyára sokak „szívében” kiemelkedő helyet foglalnak el az ablakokat díszítő, csinos jégvirágok. De mik is ezek valójában – s hogyan keletkeznek?

Jégvirág (Forrás: Thomas Hubauer / flickr)
Jégvirág (Forrás: Thomas Hubauer / flickr)

Noha létezik jégvirág nevű növény is (ez egy hazánkban is könnyedén nevelhető egynyári, lágyszárú dísznövény), most a jégvirág nevű „időjárási eredetű képződményről” (valójában egyfajta nem hulló csapadékról) lesz szó, amely a hideg reggeleken különleges formagazdagságával és szépségével lephet meg minket az ablaküvegen.

Jégvirág (Fottás: Magyar Attila / flickr)
Jégvirág (Fottás: Magyar Attila / flickr)

A jégvirág valójában nem más, mint speciális körülmények között képződött zúzmara, könnyen megkülönböztethető, virág- és növényszerű formájának köszönheti a csak rá használt elnevezést.

A jégvirág képződéséhez vékony, viszonylag alacsony hőszigetelési tényezővel rendelkező ablaküvegre van szükség, de további fontos tényezőknek is érvényesülnie kell, így például a kinti hőmérsékletnek 0 Celsius-fok alatt kell lennie, a helyiség levegőjének páratartalma ellenben magas kell, hogy legyen, de elengedhetetlen az is, hogy az üvegen kristálycsírák vagy kristálymagok legyenek, amelyek lehetővé teszik a kristályok képződését. Utóbbira egy hétköznapi példa az üvegen lévő por, de akár a kisebb karcolások mentén is kialakulhatnak a jégkristályok.

Jégvirágos ablak (Forrás: kevinstahl.net)
Jégvirágos ablak (Forrás: kevinstahl.net)

A jégvirágok keletkezése során a helyiségben jellemző meleg levegő az ablaküveg közelében nagy mértékben lehűl, mialatt pedig a hőmérséklete csökken, a nedvességfelvevő képessége is mérséklődik. Az ablaküvegen az a vízgőzmennyiség fagy meg és képez jégkristályokat, amelyet a levegő az előbb leírt folyamatot követően már nem tud felvenni – minél nagyobb tehát a nedvesség, annál nagyobb méterűek lesznek a jégvirágok.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_3ee_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1204, 2609, 3445, 3985, 4586, 4677, 5491, 5509, 5978) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek