WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (462) ORDER BY t.name ASC

A hollók is általánosítanak | tejbepapi
Menü Bezárás

A hollók is általánosítanak


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Legalábbis erre lehet következtetni egy friss kutatásból, amely azt vizsgálta, hogy hogyan viselkednek ezek a madarak akkor, ha úgy gondolják, hogy figyeli őket valami vagy valaki. Élelmüket, a veszély megérzésekor villámsebességgel rejtik el.

pexels-photo (1)

A hollók rendkívül intelligens állatok, ez bizonyára vitathatatlan. Most pedig egy újabb érdekes képességüket sikerült felfedni. A Bécsi Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a holló miképpen viselkedik az élelemmel, ha úgy hiszi, hogy valaki vagy valami figyeli őt. A tanulmányt a Nature Communications című szaklapban publikálták.

Már korábbi vizsgálatok is azt állapították meg, hogy a bozótszajkók képesek érzékelni, ha egy másik madár figyeli őket. Ekkor pedig élelmüket rohamsebességgel rejtik el a konkurencia elől. Ebből az következik, hogy ezek az állatok rendelkeznek egy úgynevezett tudatelmélettel.

“A tudatelmélet az a képesség, hogy mentális állapotokat – elképzeléseket, szándékokat, vágyakat, színlelést, tudást tulajdonítunk magunknak és másoknak. Valamint annak a megértése, hogy mások elképzelései, szándékai, vágyai különböznek a miénktől.” – írja a Wikipédia.

Eddig azonban nem került bizonyításra, hogy a hollók nem-e csak a vizuális jelekre reagálnak ilyen módon. Thomas Bugnyar és munkatársai most erre keresték a választ.

180936063

A kísérlethez létrehoztak két szobát, amelyek közé nyitott, zárt, eltakart ablakot, illetve kukucskálónyílást helyeztek el. Először is élelmet adtak az egyik oldalon lévő hollónak, míg egy másik eközben, a nyitott vagy a zárt ablaknál figyelte őt. Amikor az ablak nyitva volt, a madár gyorsan eldugta a táplálékot és nem is nagyon nézett rá később sem.

Ezután megtanították a hollókkal, hogy mi is a kukucskálónyílás, illetve hogy mögötte akármi figyelheti őket. Végezetül az ablakokat letakarták, de a nyílást nyitva hagyták. A szomszéd szobából pedig hangszórón játszottak le olyan hangokat, amelyeket az ellenséges madarak szoktak kiadni.

A holló ekkor még gyorsabban elrejtette az eleségét és még ritkábban tért vissza hozzá. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy ezek a madarak általánosítanak és tanulnak a saját tapasztalataikból.

Az élelem eldugása a rivális egyedek előtt egyébként egyáltalán nem szokatlan viselkedés a hollók részéről. A szociális élet, így ezzel együtt a versengés is nagy szerepet játszik az életükben.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (366, 819, 968, 2609, 3262, 3499, 4595, 5208, 5521) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek