WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (470) ORDER BY t.name ASC

3D nyomtatással készítettek képeskönyvet a vak gyerekeknek | tejbepapi
Menü Bezárás

3D nyomtatással készítettek képeskönyvet a vak gyerekeknek


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A háromdimenziós nyomtatás segítségével a vak gyerekek is olyan könyvekhez juthatnak hozzá, amelyek hasonlóan szórakoztatóak lehetnek számukra, mint egy képeskönyv a nem látáskárosult társaik számára. Az ilyen könyvek ráadásul nem csupán szórakoztatóak lehetnek, de a tanulást is élvezetesebbé tehetik.

A látássérült gyerekek részére készített könyvoldal, amely Noé bárkájára igyekvő tevéket ábrázol
A látássérült gyerekek részére készített könyvoldal, amely Noé bárkájára igyekvő tevéket ábrázol

Elképzelhető, hogy hamarosan igen sok népszerű mesekönyv és képeskönyv juthat el a vak gyerekekhez számukra is élvezhető formában. A Coloradói Egyetem munkatársai ugyanis viszonylag gyors és gazdaságos módját találták meg annak, hogyan reprodukálhatóak az egyes képeskönyv „lapok”, így azok széles körben való terjesztésére is lehetőség nyílhat a jövőben.

A 3D nyomtatás technológiája már kevésbé számít újdonságnak, a projekt során azonban ennél nagyobb kihívást jelentett, hogy a tervezők a képeket olyan térbeli formákká alakítsák át, ami nem elsősorban a szemet gyönyörködteti, de amelynek kitapintása is élvezetes lehet a látáskárosult, vak gyerekeknek. A képek alatt Braille-írással akár a képeskönyv eredeti szövegét is elolvashatják az érdeklődő gyerekek, egyben számukra is érdekesebbé, élvezetesebbé tehető így akár a tanulás is – ahogyan a legtöbb kisiskolás tankönyve is gazdagon illusztrált.

Szivárvány Noé bárkája felett - vak gyerekeknek készült képeskönyv oldal
Szivárvány Noé bárkája felett – vak gyerekeknek készült képeskönyv oldal

Azon felül azonban, hogy a néhány mintaoldalt már elkészítették és online ingyenesen letöltőtővé és kinyomtathatóvá tették (ezen az oldalon találhatóak meg a kinyomtatható minták: tpbp.wpengine.com) az egyetem munkatársai további könyvek „beszkennelését” és átalakítását is tervezik. Elsőként a bibliai Noé történetét készítették el a vak gyerekek számára is élvezhető módon, háromdimenziós nyomtatóval „kinyomtathatóvá”, de azóta már több népszerű történet is elérhető ilyen formátumban.

A háromdimenziós nyomtatás egyébként másként is segítséget nyújthat a jövőben a vakoknak – jelenleg egy olyan eljárást tesztelnek, amely működő retinasejteket nyomtat ki, így bizonyos emberek esetében a sérült retinasejteket helyettesíthetnék olyan, működő sejtekkel, amelyeket háromdimenziós nyomtató készített. Ez utóbbi eljárás „élesben történő” alkalmazására azonban valószínűleg még jó ideig nem lesz lehetőség.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (45, 134, 334, 2750, 2777, 3384, 3769, 5430, 5873) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek