WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (437) ORDER BY t.name ASC

Népi időjárási megfigyelések februárra | tejbepapi
Menü Bezárás

Népi időjárási megfigyelések februárra


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

A február igen érdekes hónap a népi megfigyelések szempontjából is – a tavasz már közeleg, olykor már az idő is szép, de bármikor visszatérhet a kegyetlen hideg. Nem csoda tehát, ha erre a hónapra viszonylag sok „megfigyelés” jut.

Tavaszi erdő (Forrás: fineartamerica / Sisse Brimberg)
Tavaszi erdő (Forrás: fineartamerica / Sisse Brimberg)

Először is: „ha rajlik a muslica februárban, lesz még zimankó márciusban” – tartja a mondás. Mint tudjuk, a rovarok akkor jelennek újból, ha az idő melegre fordul, így tehát a népi jóslat szerint ha februárban meleg az idő, úgy a március lesz hideg.

Február 2., nem csak Karolina napja de egyben Gyertyaszentelő is. Erre a napra született egy kis versike is:
„Gyertyaszentelő melege,
Sok hó és jég előjele.
Gyertyaszentelő hidege,
Kora tavasznak hírnöke.”

Ugyancsak a gyertyaszentelőhöz köthetőek a medvék (Amerikában mormoták) árnyékával kapcsolatos hiedelmek is, melyek szerint ha az állatok meglátják árnyékukat, úgy hosszú lesz a tél. Az árnyékot termesztésen csak viszonylag napsütéses időben lehet jól látni, így az előbbi rigmus tartamával szinte megegyező a medve árnyékának jelentése is. (Ebben az évben a medve egyébként megláthatta az árnyékát február másodikán.)

Február 6., Dorottya napja – a „jóslat” szerint „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja a fagyot”, azaz ha február 6-án fagyott, tíz nappal ezután olvadás következik.

Február 14., Bálint napja

„Ha házasodnak a verebek Bálintkor,
Készülődhetsz a tavaszra bármikor.”

Február 16., Julianna napja – ehhez a naphoz az alábbi megfigyelés kötődik: „ha Juliska fésülködik,
A tavasz már közeledik.” Egyben ez a nap Dorottya ellenkező napja.

Február 19., Zsuzsanna napja: „Zsuzsanna, megszólal a pacsirta” – véli a népi megfigyelés. Úgy vélték, ahány nappal február 19-e előtt szólalnak meg a pacsirták, annyival tovább hallgatnak majd utána (a hideg miatt).

Február 24., Mátyás napja, Jégtörő Mátyás: „Mátyás, szűre ujjából ereszti ki a tavaszt” – tartja a megfigyelés, ellenben, „jeget ha Mátyás ha nem talál, csinál”. Ennek megfelelően úgy vélték, hogy ha korábban fagyott, akkor Mátyás napján enyhülni kezdett az idő, de ha korábban enyhe volt az idő, úgy további fagyokra számítottak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (794, 1133, 1471, 3255, 4507, 5024, 5331, 6289, 6355) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek