Menü Bezárás

Elektromos árammal érzéstelenítenének a tűszúrás helyett

Kutatók egy csoportja azt tesztelte Brazíliában, hogy milyen módon lehetne a fogorvosi érzéstelenítést kevésbé drasztikussá és fájdalmassá tenni. Arra jöttek rá, hogy egy speciális érzéstelenítő gél hatását nagyban felerősíthetik, ha az érintett területre enyhe áramot vezetnek. Ezzel a módszerrel megszűnne a fogorvosoknál, a sokak által annyira félt tűszúrás.

ÄĄ°ú¸śĂë

A tűtől való félelem nagyon gyakori az emberek körében. Különösen igaz ez akkor, ha az orvosok a szánkba, pontosabban az ínyünkhöz akarják beadni az injekciót. Többek között ettől is váltak olyan rettegetté a fogorvosok, és ez az egyik fő oka annak, hogy a lakosság nagy része nem is jár rendszeres vizsgálatokra, csak akkor megy el, ha már tényleg fáj a foga.

Ezt kiküszöbölendő egy brazil kutatócsoport arra próbált rájönni, hogy milyen módon lehetne a fogorvosi beavatkozások során használt invazív érzéstelenítési eljárást kevésbé drasztikussá tenni. Az eredményeiket a Colloids and Surfaces B: Biointerfaces című szaklapban publikálták.

Alapesetben egyáltalán nem szokatlan, hogy a fogorvosok plusz helyi érzéstelenítést is alkalmaznak spray vagy esetleg valamilyen gél formájában.

Бол_дисна1

Ezen a vonalon mentek tovább a tudósok is. Hidrogéleket készítettek, amelyekben olyan polimerek találhatók, amelyek segítségével a helyi érzéstelenítéshez használt anyagok könnyebben és hosszantartóan odatapadnak a száj nyálkahártyájához.

Az érzéstelenítő kenőcsökhöz lidocain-hidrokloridot és prilocain-hidrokloridot használtak fel. Miután bekenték az érintett területet, enyhe elektromos áramot vezettek bele. Ez az eljárás az iontoforézis. Először sertéseken tesztelték ezt az új metódust és azt a következtetést szűrték le, hogy az iontoforézis alkalmazásával a prilocain-hidroklorid gyorsabban szívódott fel, illetve az érzéstelenítő 12-szer olyan gyorsan hatolt át a száj nyálkahártyáján.

Ezt a módszert egyébként nem csak a fogorvosok alkalmazhatnák a későbbiekben, hanem hasznát vehetnék akár a rákkezelésben is.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek