Menü Bezárás

Megható videó: Így még senki nem örült a szabadságnak!

A videón szereplő bika életében először ízlelhette meg a szabadságot: a reakciója bizonyára sokak szemébe könnyeket csal majd.

Fiatal borjú - A kép illusztráció
Fiatal borjú – A kép illusztráció

A videón látható bika életében először mozoghatott szabadon, arra azonban bizonyára még jótevői sem voltak felkészülve, hogy erre hogyan fog reagálni az egész életében rövid láncon és állásban tartott állat. A bika örömében bakolni és játszani kezdett, amint lehetősége volt ténylegesen mozogni – a korábban emberekhez nem szokott és sanyarú körülmények között élő állat pedig megdöbbentően szelíden és jámboran viselkedett új lakóhelyén az őt körülvevő emberekkel.

Egy másik felvételen nem bikák, de a videó leírása szerint nagyrészt tehenek és fiatal üszők indulhatnak a legelőre a hosszú, téli időszakot követően először. Az ő lelkesedésük is figyelemre méltó – azt pedig talán nem is sejtik, hogy új gazdájuk a vágóhíd elől mentette meg valamennyiüket.

A szarvasmarhák közül leggyakrabban a tejhasznú állatokat tartják intenzív körülmények között, míg a húshasznú állatoknál gyakrabban előfordul, hogy azok úgynevezett extenzív tartási körülmények között, talán természetesebb módon éljenek. A tejelő marhák nagy része ugyanakkor a holstein-fríz fajtába tartrozik, vagy legalább valamelyik felmenője ilyen fajtájú, erre a fajtára pedig egyébként is jellemzőek a korán kialakuló például lábproblámák, minek következtében a teheneket igen fiatalon, már akár három-öt laktációs időszakot követően a vágóhídra adják a gazdák. A szarvasmarhák átlagos élettartama egyébként akár húsz év körüli is lehet.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek