Menü Bezárás

Plitvicei tavak: gyakran ismételt kérdések

A lélegzetelállítóan szép Plitvicei tavak tórendszer igen népszerű turistalátványosságnak minősül, van azonban néhány igen gyakran ismételt kérdés, melyekre a cikk igyekszik válasszal szolgálni.

A Plitvicei tavaknak az egész világon csodájára járnak (Forrás: Forrás: my-travel-experience.com)
A Plitvicei tavaknak az egész világon csodájára járnak (Forrás: Forrás: my-travel-experience.com)

Mikor érdemes ellátogatni ide?

Ha az olcsó bejutás a fő szempont, akkor egyértelműen a téli hónapokban (novembertől márciusig) ajánlatos látogatni a tavakat, hiszen ekkor a főszezonban elkért pénzösszeg mindössze 30-40 százalékát kell kifizetni a belépéskor. Ilyenkor a táj a „téli arcát” mutatja, ami nem jelenti, hogy kevésbé szép lenne, de egészen más, téli „mesevilág” látható ilyenkor. Mivel télen többnyire a hideg színek és a fehér dominálnak, így kissé olyan park, mintha egy Andersen-mese illusztrációjába cseppentünk volna – a jellegzetes, türkiz színű víz és a vízesések természetesen ilyenkor is megtekinthetőek. A tavaszi és őszi időszak (április-június, szeptember, október) alatt a főszezonban elkért árnak 60 százalékát kell kifizetni a belépésért, s nem azért van ez így, mert ilyenkor a nyárinál jellegtelenebb lenne a látvány, csupán azért, mert a legtöbb látogató nyáron érkezik, s az ő érkezésükhöz idomult a legmagasabb, főszezonbeli (július-augusztusi) ár.

A tórendszer egész évben mesés látványt nyújt (Forrás: travelmoodz.com)
A tórendszer egész évben mesés látványt nyújt (Forrás: travelmoodz.com)

Lehet-e kutyát vinni?

A park szabályzata szerint kutya bevihető a Plitvicei tavak területére, de szigorúan csak pórázon vezetve. Ennek legfőbb oka, hogy nemzeti parki területről van szó, ahol igen gazdag élővilág található – a kutyák, amint az ismeretes, elkószálva rövid idő alatt is károsíthatják az állatvilág apróbb képviselőit, illetve a növényzetet.

Látogatható-e a nemzeti park babával, gyerekkel?

Igen, sőt, hét éves kor alatt ingyenes a belépőjegy, a 7-18 éves személyek pedig kedvezményesen juthatnak be a területre. A pici babákkal érkezőknek ugyanakkor szem előtt kell tartaniuk, hogy a rönkpalánk-tanösvényeken igen nehéz, ha nem éppenséggel lehetetlen babakocsival végighaladni.

A pallósorból készült tanösvény babakocsival nehezen játható (Forrás: amazingplacesonearth.com)
A pallósorból készült tanösvény babakocsival nehezen játható (Forrás: amazingplacesonearth.com)

Lehet-e fürödni a tavakban?

Nem, a tavakban a fürdés tilos, mivel védett természeti területről van szó. Természetesen egy-egy, a tavakban megmártózó ember még nem okozna „katasztrófát”, de az UNESCO Világörökség listáján szereplő területre évente több tízezren látogatnak el. Azon felül pedig többnyire a tavak hőmérséklete sem kedvez a fürdőzésnek.

Gyűjthetőek-e növények, állatok?

Nemzeti parkokban egyértelműen nem illik, nem szabad növényeket gyűjteni, a Plitvicei tavak körül pedig ráadásul igen sok látványos, ritka faj is fellelhető. A hatalmas virágú boldogasszony papucsa nevű orchideafaj magjait vagy töveit sajnos hazánkban is rendszeresen gyűjtötték, ami egyrészt butaság, másrészt viszont hozzájárult ahhoz, hogy fokozott természetvédelmi oldalom alá kelljen helyezni a szép növényt. (Azért volt butaság a növény „ellopása”, mert az orchidea fajok gombapartnereik nélkül életképtelenek, otthon elültetve tehát a természetben pompázó növények lassú „halálra” lettek ítélve.)

Alább egy szép videó-összeállítás tekinthető meg a tavakról.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek