Menü Bezárás

Ő India legsikeresebb rendőrkutyája

A hét éves, fekete színű labrador retriever legendás szaglóképességével szolgálja India állampolgárait.

Rex egész India legkiválóbb rendőrkutyája (Forrás: BBC)
Rex egész India legkiválóbb rendőrkutyája (Forrás: BBC)

A Rex névre hallgató állat az indiai Indo-Tibeti Határsőrség K9-es (kutyás) osztagának legsikeresebb ebe, mondhatni „főkutyája”. A csapatban Rexen kívül tizenkilenc másik kutya részt vett a nemrégiben tartott India-Afrika Fórum nevű csúcstalálkozón, ahol az eseménynek helyet adó terület biztonságáért feleltek az állatok és „ember munkatársaik”.

A kutya páratlan szaglóképességével képes volt csupán kettő perc leforgása alatt kiszagolni a mindössze öt grammnyi robbanóanyagot az esemény „főpróbáján”.

A K9-es osztag rendszeresen vesz részt a különböző fontos (politikai) alkalmak helyszínének biztosításában, ahol rendszerint a robbanóanyag felkutatása az ebek feladata.

A kutyás egységek „K9” elnevezése egyébként az Egyesült Államokból ered, s a különös betű és szám „kombináció” nem valami bonyolult „rendészeti kódrendszerből” származik, sokkal inkább egy „szellemes” átirata a kutyás osztagok angol megnevezésének. Angolul ugyanis ezeket az egységeket a „canine” jelzővel illetik, melynek kiejtése „magyarosan” leírva „kénájn”, ami szinte teljes mértékben megegyezik a K9 „ké-nájn” kiejtésével. Bár a kifejezést először csupán a rendőrségi kutyás egységek leírására használták, szerte a világon már akadnak olyan mentőalakulatok is, melyeket szintén ezzel a megnevezéssel illetnek.

Érdekesség lehet, hogy Magyarország szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, mondhatni, világhírű rendőrkutyája, a K9 Kommandó népszerű tagja néhány hónappal ezelőtt pusztult el. A Bagira névre hallgató fekete német juhászkutya, úgy tudni, mentett kutya volt, s a rendőrséghez kerülésével kerülhette el a menhelyi ebek szomorú sorsát. Bagira végül rák következtében pusztult el, valamivel „nyugdíjazása” után.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek