Menü Bezárás

A víz alá költözne a Microsoft

Mindenkinek, akinek van számítógépe, az tisztában van azzal, hogy annak a hűtése milyen fontos, nem hiába árulnak már kifejezetten laptopokhoz gyártott hűtőket is. Akkor el lehet képzelni, hogy az olyan netóriás cégek, mint a Google vagy a Facebook, akik már milliárdnyi felhasználóért felelnek, mekkora adatközpontokkal rendelkezhetnek, és hogy ezeknek a hűtése mekkora fejtörést okozhatnak. Ezért ők egyszerűen a sarkkörökre költöztették ki a szervereiket, ahol így kvázi meg van oldva a “természetes hűtés”, amivel hosszabb távon rengeteg pénzt tudnak megspórolni. A Microsoft most csavar még egyet a dolgon, mivel a vállalat egyenesen a víz alá telepítené szerverfarmjait.

A cég mindezt a Project Natick elnevezésű kutatás keretén belül végzi, aminek a segítségével költséghatékony és környezetbarát víz alatti adatközpontok építésével kísérleteznek.

Az ötlet még 2013-ban pattant ki a vezetőség fejéből, ám az első prototípust csak 2014-ben kezdték megtervezni, amit viszont már tavaly augusztusban le is küldték a víz alá, és ott is hagyták 15 napon át. A mérnökök állítása alapján a vártnál is sikeresebben zárult a tesztkör.

Ez a technológiai megoldás az adatközpontoknál nem csak a hűtésben lenne hasznos, de sokkal kevesebb idő alatt megépülnek, mint egy hagyományos szerverpark: a kapszulák gyártása két év helyett csak 90 napot vesz igénybe. Mi több, a mérnökök úgy vélik, hogy a jövőben akár a működésükhöz szükséges energiát is ki tudják majd termelni víz alatti turbinákkal.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek