Menü Bezárás

Az egészséges étkezést is túlzásba lehet vinni

Az egészségtudatos táplálkozást is túlzásba lehet vinni, ha valaki elkezdi, és nagyon belemerül, akár át is eshet a ló túloldalára. Így történt ez egy fiatal lánnyal, Jordan Young-al is, akinek a túlzásba vitt diéta miatt, kihullott a haja és még a menstruációja is leállt egy időre. Most az ez irányú tapasztalatait osztja meg egy blogon keresztül.

A tudatos étkezésnél is át lehet esni a ló túloldalára
A tudatos étkezésnél is át lehet esni a ló túloldalára

A csapból is az folyik, hogy rengeteg embernek életmódot kellene váltani. Gyakorlatilag minden panasz kezelési formái között megtalálhatjuk az egészséges étkezésre való áttérést. Igen ám, de ha nagyon elmerülünk benne és megszállottakká válunk, éppannyira tud károkat is okozni a túlzásba vitt diéta. Ezt mutatja Jordan Young példája is.

A legtöbben azért térnek át az egészségtudatos táplálkozásra, mert fogyni szeretnének, vagy valami egészségügyi panaszuk van. Így volt ez Jordannel is. A lány az egyetem utolsó éveiben sokszor érezte rosszul magát. Leginkább gyomorfájdalmai voltak. Elkezdett utánanézni, hogy mit tehetne ez ellen, és ekkor döntött úgy, hogy ő is, mint sokan mások, áttér az egészségtudatos táplálkozásra. Sokan feladják egy idő után, mondván hogy “nyúltáppal” nem laknak jól, de nem így Jordan. A vegán életmódot választotta, tehát semmilyen állati eredetű táplálékot nem vitt be a szervezetébe.

Nagyon biztató volt a kezdet. A tisztítókúrákat tartott, “éreztem, hogy tele vagyok adrenalinnal és energiával”- nyilatkozta. Teljesen belemerült ebbe a világba. A nap minden percében ezzel foglalkozott. Úgy érezte megtalált valamit, amire már régóta szüksége volt. Elindított egy blogot, és egy Instagramot is. Szeretett volna megismerkedni olyan emberekkel, akik szintén ezt az életmódot választották. A kezdeti felbuzdulás után jött a nehezebb időszak. Elmondása szerint, teljesen elmerült ebben a világban. Nem élt társasági életet, nem kereste az emberek közelségét- írja a Daily Mail. Az teljességgel ki volt zárva, hogy egy étteremmeghívást is elfogadjon. Attól félt, hogy elég egy rossz lépés, és felborul a diétája, mindaz amit eddig felépített. Inkább a találkozók előttre vagy utánra tette az étkezést.

Jordannek több mint 100 000 követője van Instagramon, továbbra is nagyon népszerű
Jordannek több mint 100 000 követője van Instagramon, továbbra is nagyon népszerű

A kezdetekben a gyomorfájdalma, ami miatt kezdte az egészet, teljesen elmúlt, ám ahogy telt az idő, nagyon lefogyott és újra jelentkezett ez a probléma. A nap végére teljesen kimerült, gyengének érezte magát. A haja elkezdett hullani, és egy évvel a diéta elkezdése után a menstruációja is leállt. Ő mégsem vette észre, vagy nem akarta észrevenni, hogy mindez a táplálkozással függhet össze. Egyszer aztán fél évvel a menstruáció elmaradása után, beszélgetett az egyik barátjával, aki evési problémákkal küzdött. Beszámolt Jordannak az élményeiről, és hogy hogyan tudta leküzdeni. Ekkor jött rá a lány , hogy egy cipőben járhat barátjával. Ellátogatott hát egy orvoshoz, aki szerint súlyosan alultáplált, és sürgősen változtatnia kell az evési szokásain. Ha mást nem, akkor legalább tojást, és halat kellene ennie, mert a szervezetének szüksége van a bennük található tápanyagra. Jordannek először nem tetszett az ötlet, később mégis beadta a derekát. Bár az egészséges táplálkozással még mindig nem hagyott fel, azért már vörös húst is fogyaszt néhanapján. Szeretne ezzel a témával foglalkozni a későbbiekben is, de már megértette, hogy nem szabad túlzásba vinni. Blogjában is mesélt erről, és bár néhányan elpártoltak tőle, a többség megértette, hogy miért szeretne változtatni.

Ezt a betegséget egyébként Orthorexia nervosának hívják. Akik ebben szenvednek annyira belezuhannak ebbe a világba, hogy már mániákussá válnak, és éppen ezért rengeteg fontos tápanyagot vonnak meg a szervezettől, holott pedig ezekre nagyon is sok szüksége van.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek