WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (71) ORDER BY t.name ASC

A szerelem megrészegít, vagy éppen elszállsz tőle | tejbepapi
Menü Bezárás

A szerelem megrészegít, vagy éppen elszállsz tőle


Warning: join(): Invalid arguments passed in /var/www/elobenhu_tejbepapi/wp-content/themes/customify/inc/blog/class-post-entry.php on line 211

Persze nem kell szó szerint érteni. Hallottuk már, az oxitocin nevű hormon jótékony hatásáról, miszerint felszabadulásával csökken a fájdalomérzetünk. Ám most tudományosan bizonyították, hogy hasonló módon stimulálja az agyat, mint a marihuána egyes összetevője.

Szerelemes pár
Szerelemes pár

Egy kannabinoid ingerületátvivő anyag, az anandamid és az oxitocin között különös kapcsolatot véltek felfedezni, amit most az amerikai tudományos akadémia lapjában publikáltak. A marihuána egyik aktív összetevője, a THC, úgy stimulálja az agyat, hogy az boldogságérzetet, és motivációt vált ki. Ebben hasonlít az anadamid termelés által kifejtett hatáshoz.

Jelen esetben a kutatást 2 egércsoport segítségével végezték el. Az egyik csoportnál blokkolták kannabinoid receptorokat, míg a másiknál nem. A tudósok kimutatták, hogy a társas kapcsolatok megnövelik az anandamid termelődését a nucleus accumbens nevű, a motivált viselkedés szabályozásáért felelős agyi területen, ami – aktiválva a kannabinoid receptorokat – növelte a szocializálódás örömét. Ha gátolták a kannabinoid receptorokat, ez az élménynövelés elmaradt.” Írta az Origo.

Kimutatták, hogy azok az egerek, akik gyógyszeres kezelést kaptak annak érdekében, hogy az anandamid termelés ne csökkenjen, sokkal jobban szerették az idejüket eltölteni a fajtársaikkal, mint azok az egerek akiket csak placebóval kezeltek.

Vajon miért is rendkívül fontos ez a felfedezés? Az oxitocin a társas kötődések kialakításában, a szülésnél, a szoptatásban játszik nagyon fontos szerepeket. Segítségével éljük meg azokat az érzéseket, mint a szeretet, a szerelem. A dolog nehézsége abban adódik, hogy ehhez a hormonhoz nagyon nehezen lehet hozzájutni, azonban ha gyógyszer formájában el tudnák érni az anandamid csökkenésének megállítását, olyan területekhez tudnának segítséget nyújtani, mit például az autisták társas kapcsolatainak kialakítása.

Nagy felfedezés a társas léttel kapcsolatban
Nagy felfedezés a társas léttel kapcsolatban
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

WordPress adatbázis hiba: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_638b_0.MYI' (Errcode: 28)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (499, 825, 1514, 1979, 4150, 4450, 4930, 6823, 6835) ORDER BY t.name ASC

Kapcsolódó cikkek