Menü Bezárás

A szerelem megrészegít, vagy éppen elszállsz tőle

Persze nem kell szó szerint érteni. Hallottuk már, az oxitocin nevű hormon jótékony hatásáról, miszerint felszabadulásával csökken a fájdalomérzetünk. Ám most tudományosan bizonyították, hogy hasonló módon stimulálja az agyat, mint a marihuána egyes összetevője.

Szerelemes pár
Szerelemes pár

Egy kannabinoid ingerületátvivő anyag, az anandamid és az oxitocin között különös kapcsolatot véltek felfedezni, amit most az amerikai tudományos akadémia lapjában publikáltak. A marihuána egyik aktív összetevője, a THC, úgy stimulálja az agyat, hogy az boldogságérzetet, és motivációt vált ki. Ebben hasonlít az anadamid termelés által kifejtett hatáshoz.

Jelen esetben a kutatást 2 egércsoport segítségével végezték el. Az egyik csoportnál blokkolták kannabinoid receptorokat, míg a másiknál nem. A tudósok kimutatták, hogy a társas kapcsolatok megnövelik az anandamid termelődését a nucleus accumbens nevű, a motivált viselkedés szabályozásáért felelős agyi területen, ami – aktiválva a kannabinoid receptorokat – növelte a szocializálódás örömét. Ha gátolták a kannabinoid receptorokat, ez az élménynövelés elmaradt.” Írta az Origo.

Kimutatták, hogy azok az egerek, akik gyógyszeres kezelést kaptak annak érdekében, hogy az anandamid termelés ne csökkenjen, sokkal jobban szerették az idejüket eltölteni a fajtársaikkal, mint azok az egerek akiket csak placebóval kezeltek.

Vajon miért is rendkívül fontos ez a felfedezés? Az oxitocin a társas kötődések kialakításában, a szülésnél, a szoptatásban játszik nagyon fontos szerepeket. Segítségével éljük meg azokat az érzéseket, mint a szeretet, a szerelem. A dolog nehézsége abban adódik, hogy ehhez a hormonhoz nagyon nehezen lehet hozzájutni, azonban ha gyógyszer formájában el tudnák érni az anandamid csökkenésének megállítását, olyan területekhez tudnának segítséget nyújtani, mit például az autisták társas kapcsolatainak kialakítása.

Nagy felfedezés a társas léttel kapcsolatban
Nagy felfedezés a társas léttel kapcsolatban
Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek