Menü Bezárás

A homok apró ékkövei

A modern mikroszkópok által betekintést nyerhetünk a szabad szemmel talán unalmasnak tűnő, ám valójában káprázatosan sokféle homokszemcsék világába.

1b913779279d9f54667789d82fe7e539_640

Talán nem is sejtjük, de a lábunk alatt elterülő homok a földtörténetnek és az élőlények múltjának értékes emlékeit rejti magában – s a modern, nagy felbontású elektronmikroszkópok segítségével Gary Greenberg megosztotta velünk is a parányi szemcsék elbűvölő forma-, és színgazdagságát, The Secrets of Sand (azaz A homok titkai) című könyvében.a5f7dffedbccb8f8fabf11eea3f17086_640

A homokszemcsék állhatnak apró ásványokból, kőzetdarabokból, de lehetnek egészen szerves eredetűek is. Közös bennük, hogy mindannyiukat a környezet különböző elemei által véghezvitt erózió tördelte, csiszolta és alakította jelenlegi formájukra. Akadnak olyan homokszemcsék, melyek egykor élt apró állatok mésztartalmú maradványainak a miniatűr darabkái, s találhatunk közöttük apró gerincdarabokat, szivacsok darabkáit, de kagylók héját, csigák házát is. Ugyancsak érdekes lehet megfigyelni a Holdról származó homok formáit, melyek – bár alapvetően a Földön is megtalálható ásványokból áll – a bolygón a víz hiányában egészen másféle formákat mutatnak, mint a Földre jellemző homokszemcsék.

7365ba94c4c0931f0e34f20e497d0daf_640

A képek láttán fény derül arra is, hogy bár többnyire minden homokot egyformának, valljuk be, gyakran egyformán jellegtelennek látunk, a valóságban a világ különböző pontjairól származó homokszemcsék közelről megnézve a lehető legkülönbözőbb megjelenéssel bírnak.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Kapcsolódó cikkek