Menü Bezárás

A felnőtt kifestők világa

Bár könyvesboltokban, s akár újságárusoknál is lépten-nyomon találhatunk gyermekeknek szóló kifestőkönyveket, az utóbbi időben meglehetősen népszerűek lettek a felnőtteknek szóló kifestők is.

7cd9155dcdc997a5046e5f1e297763f8_640

A felnőtt kifestők szinte kivétel nélkül grafikusművészek által megtervezett, többnyire absztrakt vagy geometrikus mintákból álló vonalrajzok. Gyakoriak ugyan az állat-és növényábrázolások is, ilyen esetekben azonban a tervezők mindig figyelnek arra, hogy a színezőoldalak kivitelezése lehetőleg „felnőtteknek megfelelő” legyen.

A felnőtt kifestők előbbi csoportja leginkább a hétköznapi stressz-kezelés megkönnyítésére szolgál, ám akadnak olyan színezők is, akik már-már művészetként tekintenek a színezésre. S ha belegondolunk, hogy William Blake csodálatos, álomszerű képeit gyakran a festő felesége színezte is, ráadásul olyannyira hozzáértő módon, hogy kettejük munkássága mára szinte elválaszthatatlan lett, talán igazat is adhatunk a színezésre művészetként tekintőknek.

A felnőtt kifestők egy másik csoportja már kifejezetten terápiás célból születik. A Parkinson-kórban vagy Alzheimer-kórban szenvedő betegek örömüket lelhetik a színezésben. Sok beteg hozzátartozója számolt be például arról, hogy az idős betegek már nem igazán élvezték a korábban örömet okozó tevékenységeiket, ám a színezés még lekötötte őket. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy amikor a beteg már fokozott felügyeletet igényel, a színezéshez használt eszközök ne idézzenek elő veszélyes helyzeteket (mint például fulladás, sérülések). Ugyancsak nagyon fontos, hogy az adott betegnek megfelelő témájú és kivitelezésű színezőt találjunk. A túlzottan gyerekes ábrák megszégyenítőek lehetnek számukra, míg az elvont, stilizált rajzok (értelmezhetetlenségükből kifolyólag) esetleg feszültséget kelthetnek bennük.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!