Menü Bezárás

A világ leghatalmasabb pókhálója

Az apró, jelentéktelennek tűnő és sokáig ismeretlen pókfaj „okolható” a világ legóriásibb pókhálóinak elkészítésével. Az egész folyókat átszelő hálók egyben a legerősebb ismert pókfonálból készültek.

a0728640fcd4a5c9a9e6b80f784ee802_640

Mint a legtöbb állat esetében, úgy a pókok közül is a legméretesebbek, legszínesebbek, legfélelmetesebbek kerültek először leírásra. Más fajokat ellenben kis termetük miatt könnyen meglehet, hogy a mai napig nem ismerünk, míg akadtak, akiket a feltűnőbb fajoknál később, hálóik alapján fedezett fel a tudományos világ. Egy ilyen apró pókfaj él például Peru esőerdeiben is, melynek különlegessége, hogy pici, csillag alakú hálót sző a fák törzsére – a látványos hálók mögött „megbúvó”, pici, egyszerű küllemű fajt csak néhány éve sikerült leírni. A darwin kéregpók ugyancsak a hálójáról vált híressé, bár ennek a hálónak nem elsősorban az alakja, de a mérete és az anyaga az igazán érdekes.

A Madagaszkáron élő, a keresztespókok családjába tartozó darwin kéregpók nőstény példányai – mindössze másfél centiméteres testhosszukkal – figyelemre méltó teljesítményt képesek elérni, ha hálóépítésről van szó. A folyómedrek felett akár huszonöt méterre is eljuttatják a pókselymet – amely az egész világon valószínűleg a legellenállóbb biológiai anyag – a szél segítségével. Erre a kifeszített szálra azután egy akár majdnem 3 négyzetméter átmérőjű, kerekded formájú háló is épülhet, mellyel a pici pók csapdába ejti a táplálékául szolgáló rovarokat. A nemrég felfedezett pók azért kapta Darwinról a nevét, mert a faj leírása éppen a tudós A fajok eredete című könyvének százötvenedik évfordulójára készült el.

A most következő videón sokak kedvenc természetfilmese, Sir David Attenborough mesél (angol nyelven) a darwin kéregpókról, de az egyedülálló felvételek az angolul nem értők számára is érdekesek lehetnek.

Hazánkban a legtekintélyesebb hálómérettel a koronás keresztespók büszkélkedhet – egyben egész Európában ő tartja az ezzel kapcsolatos rekordot. A koronás keresztespók hálóival különösen az őszi időszakban találkozhatunk gyakran, ilyenkor azonban szinte bárhol „összeakadhatunk” vele. A kertekben, mezőkön és erdők területén, de nem ritkán épületek között is meg-megcsillanhat a gyengülő, aranyszínű őszi napfény a harmatcseppes, mintegy 40 centiméter átmérőjű – halálos csapdákon.

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett a cikk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.